Els tres grans incendis forestals que cremen Catalunya ja afecten més de 1.600 hectàrees entre la Noguera, el Solsonès i la Terra Alta. Molts habitants d'aquestes comarques han lamentat l'oblit en el que es veuen immersos i reclamen polítiques que lluitin, encara més, per a la prevenció d'aquestes desgràcies naturals.
Un dels qui ha alçat la veu és Lluís Soldevila, alcalde d'Alòs de Balaguer, per Junts: "Estem força preocupats i molt cansats. Donem les gràcies als bombers, però amb uns altres protocols, que no frenessin les actuacions i augmentessin la coordinació, aniríem millor", ha declarat a Els Matins de TV3.
"En el futur s'ha de millorar"
Soldevila ha afegit: "Tenim un cert punt d'indignació. Les coordinacions, fins i tot entre els mateixos alcaldes que no som tècnics però coneixem el territori pam a pam, ens frenen molt per algunes actuacions. A tall d'exemple, aquest matí hem tingut un problema molt important per un nucli de foc molt concret, he parlat amb el delegat del Govern, i em perdonareu però si no hagués fet pipí al matí, l'hagués apagat jo. El que passa és que ja no en tenia. I ara ja hi ha bombers però perquè ho vaig dir jo ahir a la nit... És una certa descoordinació i dono les gràcies als bombers i la voluntat, però en el futur s'han de coordinar detalls que poden ser molt importants".
"La gestió forestal és nul·la"
Les discrepàncies no venen només dels alcaldes. El malestar també es fa palpable entre els veïns: "S'estan cremant llocs de pelegrinatge d'Artesa i altres pobles del voltant. Des del minut 1 que es va començar a veure la columna de fum, tothom va anar cap allà a veure què passava i els bombers s'han organitzat. La col·laboració ha estat directa però l'incendi era previsible perquè la gestió forestal és nul·la i el sotabosc està molt malament", ha afegit Marcel Anglí, veí de Baldomar i en declaracions a RTVE Catalunya.
El conseller respon
Les reaccions no han trigat. El conseller d'Interior, Joan Igansi Elena, ha negat que s'hagi desatès cap foc però ha reconegut que en la situació actual de simultaneïtat s'han de "prioritzar" efectius en aquells que suposen un risc major. En declaracions a Catalunya Ràdio, ha dit en concret que entén les queixes des d'alguns municipis, com Castellar de la Ribera, però ha assegurat que els alcaldes amb els que ha parlat li han expressat que entenen la situació. Elena ha reconegut que falten bombers i per això ha dit que la conselleria n'està contractant. D'altra banda, ha explicat que el Departament d'Interior monitoritzarà la situació i la previsió meteorològica per tal de decidir possibles restriccions de cara a la revetlla de Sant Joan.
El conseller ha alertat que el risc és avui "tan greu com ahir i abans d'ahir" i ha afegit que, "encara que sembli impossible", les temperatures pujaran més aquest divendres. Elena ha dit que una situació de simultaneïtat de focs com la que s'està donant feia molts anys que no es donava i ha defensat que això obliga a "fer estratègia i decidir a on ataques". En tot cas, ha assegurat que si se'n declaren de nous s'aniran afrontant com s'ha fet fins ara. "A cada moment abordarem estratègicament la situació que es doni, abocant recursos allà on calgui", ha declarat.
Dispositiu per Sant Joan
Pel que fa a Sant Joan, no ha volgut avançar quin és el dispositiu que s'està preparant ja que ha afirmat que cal anar monitoritzant la situació fins l'últim moment. El conseller s'ha limitat a dir que la setmana vinent es donaran "indicacions sobre les restriccions i mesures" que s'adoptaran. Les mesures es podrien anunciar en una compareixença entre dimarts i dimecres.
A primera hora del matí d'aquest divendres s'han publicat bones notícies, relativament. Segons ha detallat Bombers en un comunicat, a la mitja nit, a la Terra Alta, ja han pogut donar per estabilitzat l’incendi forestal de Corbera d’Ebre, que hauria afectar una superfície d’unes 300 ha, segons el cos d’Agents Rurals. A Artesa de Segre es manté un dispositiu d’una quarantena de dotacions terrestres, a l’espera dels relleus i de la incorporació dels mitjans aeris. Continua activa la zona oest, que s’obre cap a Sant Mamet. Avui està previst tornar a demanar la col·laboració de tractors per llaurar camps en aquest front. Es mantenen contingudes les zones est, nord i sud del foc i l’incendi no ha superat l’eix de confinament previst. Durant la nit s’hi ha treballat amb línies d’aigua, foc tècnic i eines manuals.
A la zona del Solsonès, ja s’ha donat per estabilitzat l’incendi de Castellar de la Ribera i el d’Ogern evoluciona favorablement. Es manté un dispositiu d’una vintena de dotacions terrestres a l’espera també dels relleus i de la incorporació dels mitjans aeris. Pel que fa a Lladurs, és un incendi que preocupa especialment l’operatiu per les condicions i el potencial i és la prioritat de l’operatiu dels Bombers de la Generalitat.