La capella ardent del papa Francesc està oberta als fidels des d'aquest dimecres a les 11.00 hores. De moment, més de 128.000 persones han passat per la basílica de Sant Pere del Vaticà per donar l'últim adeu al pontífex argentí. L'allau de persones és tan gran que la primera jornada el Vaticà va haver d'obrir tota la matinada i només va tancar la capella durant dues hores per fer tasques de neteja. El pas de fidels ha continuat sent constant en les últimes hores, després que aquesta nit s'ha mantingut la basílica oberta fins a les 2.30 hores i s'ha tornat a reobrir a les 5.40 després de canviar els plans inicials de tancar-ho a mitjanit perquè tothom que ho desitgés pogués acomiadar-se. La Protecció Civil italiana preveu que aquest número seguirà augmentant considerablement en les pròximes hores fins que a les 19.00 es tanquin les portes de Sant Pere per procedir a la cerimònia de tancament del fèretre, abans del funeral i l'enterrament que se celebraran aquest dissabte a les 10.00 hores. 

Un dels principals problemes al qual s'ha enfrontat el Vaticà davant l'allau de persones ha estat els selfies o vídeos o fins i tot videotrucades que alguns dels visitants han fet davant del cos sense vida del sant pare, que a més han publicat a les xarxes socials. Des del Vaticà s'ha vist aquesta acció com "una falta de respecte" com és el cas del turista anglès Martin Gilsenan, que va explicar en el portal Mirror: "Se'ls demanava que guardessin els pals de selfie en arribar davant el fèretre. N'hi ha molts que es mostraven molestos pels qui usaven el telèfon en aquest moment". La seva dona, Catherine, va apuntar: "Em va semblar de molt mal gust veure telèfons traient fotos. Em va sorprendre que ho permetessin". 

La periodista britànica Ellie Costello del mitjà del Regne Unit GB News, present en el lloc, ha assenyalat que "el Vaticà està intentant controlar la situació ràpidament". I ha detallat que "els guàrdies de seguretat els hi van dir a les persones que no podien treure's fotos davant el taüt obert, sinó que només han de fer-ho a l'entrada de la Basílica", i ha afegit que "és trist i una mostra de la societat obsessionada amb les xarxes socials en la qual vivim". La periodista espanyola Cristina Pardo, que també està a Roma des de dilluns, ha confirmat això a Más Vale Tarde, i ha lamentat que "és el món que ens ha tocat viure. Et revisen la bossa i les ronyoneres, però no et lleven el mòbil. És xocant, però és el que està passant".

Més seguretat al Vaticà pel funeral del Papa

Per tractar de fer front a aquestes pràctiques, el Vaticà ha reforçat els controls d'accés a la basílica, s'ha intensificat la presència de guàrdies i s'ha recordat als visitants que només està permès fer fotografies des de l'exterior del recinte. Les autoritats eclesiàstiques insisteixen en la necessitat de mantenir el respecte durant aquest tipus de cerimònies, especialment quan es tracta d'un homenatge al papa Francesc, que va morir aquest dilluns als 88 anys.  

El cos del papa estarà a la basílica de Sant Pere fins aquest divendres a les 19.00 hores quan començarà l'acte del tancament del fèretre. El funeral del papa se celebrarà aquest dissabte a la basílica de Sant Pere i després serà traslladat en fins a la basílica de Santa Maria la Major, on ell mateix va deixar escrit que fos enterrat. Aquest trasllat suposa una de les principals preocupacions per a les autoritats italianes, ja que, presenta importants desafiaments logístics, d'infraestructura i de seguretat, segons ha admès el responsable de Protecció Civil, en la qual també va avançar que el nombre de fidels que passaran abans per la capella ardent, uns 61.000, augmentarà en les pròximes hores.

Les Forces Armades italianes reforçaran amb un sofisticat sistema antidrons, avions de combat Eurofighter i un destructor en les costes de Fiumicino, prop del principal aeroport de Roma. L'imponent dispositiu de seguretat per a les exèquies del papa Francesc inclou el desplegament d'uns 4.000 policies, així com franctiradors, agents experts en detecció d'explosius, una zona d'exclusió aèria i exhaustius controls en aeroports i estacions, en un desplegament inèdit motivat per la presència dels líders mundials que arribaran a Roma per assistir a la cerimònia. El pla de seguretat al qual contribueix Itàlia busca activar els sistemes de detecció de drons hostils per neutralitzar possibles amenaces d'aèries, així com la possibilitat d'usar caces Eurofighter per patrullar l'espai aeri.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!