La Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) -que promou el benestar d'aquests col·lectius en alt risc de marginació social amb l'objectiu de contribuir al seu desenvolupament persona i exercir la protecció i tutela dels infants i adolescents desemparats-, i el Departament d'Interior treballen per crear un espai que posi fi a la problemàtica dels menors estrangers no acompanyats (MENA) que passen nits a la comissaria, a l'espera d'una plaça en un centre, i evitar així, que l'estiu vinent es repeteixin.
La secretària d'Infància, Adolescència i Joventut, Georgina Oliva, ha explicat que des de la DGAIA sempre s'ha defensat un projecte que combini la identificació i ressenya dels joves, i l'atenció sanitària i acompanyament emocional i educatiu fins que se'ls derivi al sistema de protecció.
Oliva explica que el problema no s'ha pogut solucionar encara, ja que, tot i la davallada d'arribades pel fred, encara arriben entre 15 i 20 menors cada dia, a qualsevol moment del dia.
El projecte que es planteja
És per aquest motiu que des de la DGAIA es planteja un espai on la policia pugui fer la identificació dels menors i la seva ressenya, i al mateix temps, donar-los una bona atenció mèdica, i acompanyament fins al moment de disposar d'una plaça d'emergència.
L'objectiu final del projecte és evitar que en el possible repunt d'arribades l'estiu vinent, no s'hagin de repetir les escenes d'infants passant la nit a la comissaria.
L'estratègia del Govern
Aquesta proposta forma part de l'Estratègia Catalana d'Acollida i Inclusió Social que està preparant el Govern, per tal de millorar l'atenció als menors migrants que arriben al país. És una estratègia que ha de permetre revisar el procediment actual, veure què no ha funcionat i planificar noves accions en base a les previsions d'emergència social.
Per Oliva, a banda de garantir una bona primera acollida, el sistema cal repensar-lo per dotar-lo de més recursos per a L'emancipació i l'autonomia d'aquests joves. Així, preveu que es consolidin quatre centres d'emergència, un per demarcació, amb cabuda per uns 100 joves a l'espera d'una plaça en un altre recurs, sigui centre residencial i pis.
Lluitar contra l'estigma
Oliva ha negat que el col·lectiu sigui un focus de delinqüència tot i els episodis coneguts les darreres setmanes en alguns municipis. Per Oliva, els consta que la xifra dels MENA que poden estar delinquint a la via pública és tan sols del 0,1% i per això creu que és més un "titular que crea alarma que no pas una realitat".
Per això ha demanat que la societat sigui responsable per evitar estigmatitzar el col·lectiu. Ha defensat que la gran majoria del col·lectiu passen per un procés "absolutament normalitzat" i que estigmatitzar-los podria atiar discursos "de rebuig" cap a l'altre.