La plataforma ultra Hazte Oír ha volgut ficar cullerada en les campanades presentades per David Broncano i Lalachus i ha denunciat els humoristes i el president de RTVE, José Pablo López, per un delicte d'ofenses als sentiments religiosos, a més de publicar una campanya per exigir que s'aturin les col·laboracions de la còmica amb la cadena pública. El motiu darrere d'aquesta denúncia és un moment de la nit en el qual la presentadora, seguint el to despreocupat que caracteritza els humoristes, va mostrar una estampeta modificada en què la cara de la vaqueta del Grand Prix estava superposada a una imatge del Sagrat Cor de Jesús. Lalachus va voler reivindicar amb aquesta estampeta la televisió pública i el clàssic programa d'entreteniment que va marcar la seva generació, però el gest ha estat rebut amb indignació des de sectors conservadors de la societat. A la denúncia d'Hazte Oír s'hi han sumat Abogados Cristianos i crítiques del president de la Conferència Episcopal, entre d'altres. Vox també ha anunciat que demanarà la compareixença del president de RTVE al Congrés dels Diputats perquè doni explicacions sobre aquest moment.
Un mem habitual a les xarxes
A les xarxes, el debat està servit, i mentre una part comparteix la visió que l'estampeta suposa una mofa cap als cristians, hi ha qui ha assenyalat que és només un mem recurrent a internet, utilitzat habitualment entre membres de la Generació Z per venerar i elogiar els seus ídols. La realitat és que abans del muntatge amb la vaqueta del Grand Prix, l'estampeta del Sagrat Cor de Jesús s'ha modificat amb la cara de cantants, actors, futbolistes i altres famosos, com poden ser Taylor Swift, Leo Messi o Belén Esteban. Múltiples usuaris han assenyalat que tots aquests muntatges mai no s'han denunciat, i que s'han entès dins d'un context d'humor i emparats per la llibertat d'expressió. De fet, fa més d'un any es va fer viral el vídeo d'una noia que entregava a la seva àvia una estampeta modificada amb la imatge del cantant britànic Harry Styles fent veure que era la imatge real d'un sant.
Altres representacions religioses: Ayuso o Alaska i Mario
A banda de l'estampeta del Sagrat Cor de Jesús en concret, parodiar o representar elements religiosos als mitjans de comunicació no és una pràctica nova. Així, a les xarxes també han recordat la sonada foto de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, en una portada d'El Mundo, que recordava iconografia de la Verge Maria. La inspiració religiosa era tan evident que la fotografia va derivar en mems de la presidenta madrilenya convertida en santa, que fins i tot es van vendre com a producte de màrqueting. Un altre exemple és l'obra de l'artista Bruce Labruce, Obscenity, en què diferents famosos espanyols recreaven imatges religioses d'una manera provocadora, entre ells Mario Vaquerizo i Alaska, que van recrear La Pietat. L'artista d'art urbà TVBoy, que sovint fa obres a Barcelona, també ha representat com a sants i verges múltiples figures públiques.
El govern espanyol promet reformar el delicte d'ofenses religioses
La polèmica de les campanades també ha reobert un altre debat, el de la derogació o reforma del delicte d'ofensa contra els sentiments religiosos, article 525 del Codi Penal que preveu una multa de vuit a dotze mesos als qui "per ofendre els sentiments dels membres d'una confessió religiosa, facin públicament, de paraula, per escrit o mitjançant qualsevol mena de document, escarni dels seus dogmes, creences, ritus o cerimònies, o vexin, també públicament, als qui els professen o practiquen". Unidas Podemos i Sumar han advocat per la derogació d'aquest article en els últims anys, i després de l'última polèmica, el ministre de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, Félix Bolaños, ha anunciat que impulsarà la seva reforma "per garantir la llibertat d'expressió i creació".