Espanya es troba en una situació complicada pel que fa als drets i llibertats dels seus ciutadans. És el que es desprèn de l'últim informe d'Amnistia Internacional sobre la situació dels Drets Humans al món, que mostra fins a quin punt hi ha una regressió en drets tan fonamentals com la llibertat d'expressió i ha augmentat la tortura i altres maltractaments.
Pèrdua de llibertats
Amnistia Internacional (AI) es lamenta de la situació en què ha quedat Espanya després de l'entrada en vigor de la llei de Seguretat Ciutadana, llei mordassa, i les reformes del Codi Penal.
L'organització assenyala el cas dels titellaires Alfonso de la Fuente i Raúl García Pérez, acusats d'enaltiment del terrorisme per exhibir una pancarta satírica sobre ETA. Segons AI, aquest cas no és únic: el 2015, 28 persones van ser condemnades per "enaltiment del terrorisme", una xifra dramàtica.
La tortura, impune
L'organització deixa entreveure que existeix una ingerència governamental en el poder judicial. L'informe recorda que l'exministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, va instar al Consell General del Poder Judicial prendre mesures contra el jutge de l'Audiència Nacional José Ricardo de Prada, per haver assegurat que a Espanya hi ha impediments per investigar la tortura.
Entre els casos de tortura i altres maltractaments, s'esmenta el judici d'Ester Quintana, que va perdre un ull per una pilota de goma en una protesta a Barcelona el 2012, que va acabar amb l'absolució dels agents que podrien haver disparat el projectil.
Els refugiats en el punt de mira
Espanya també rep un toc d'atenció d'AI per la seva política de refugiats i el tracte en general de les persones migrants. "Espanya no va aplicar les directives europees sobre persones apàtrides, procediments d'asil i condicions de recepció", adverteix l'informe, que recorda que l'agost de 2016 les sol·licituds d'asil pendents de tramitació ja eren 29.845.
Un altre dels punts conflictius i motiu de denúncia per a l'organització és la reforma sanitària del govern de Rajoy que ha deixat milers d'estrangers sense accés al sistema de salut. AI recorda que el poder judicial, concretament el Tribunal Constitucional, va declarar que la llei era constitucional.
Amb tot, Espanya continua sent un país en què hi ha una pèrdua important de llibertats i de drets com l'accés a un habitatge digne o la lluita contra una de les pitjors plagues: la violència de gènere.