Un informe del Centre Europeu per la Prevenció i el Control de malalties (ECDC) ha revelat que la prestació de serveis per tractar el VIH a Europa i l'Àsia central es va veure greument afectada durant la pandèmia de la covid-19, sobretot pel que fa a la realització de testos. Les proves de detecció de la sida van ser les que més van disminuir de tots els serveis que els estats ofereixen relacionats amb la malaltia, seguit dels serveis de prevenció relacionats amb el VIH i altres malalties de transmissió sexual, la distribució de preservatius, la reducció de danys per les persones que s’injecten drogues i altres accions de prevenció. Els autors sostenen que l’impacte de la desviació de recursos per tractar aquesta malaltia infecciosa encara es nota actualment si es comparen amb els nivells prepandèmics. L'informe indica, però, que el 2022 més països van informar d’un augment de la prestació de serveis relacionats amb el VIH en relació amb el 2021.
Personal i instal·lacions de VIH destinades a lluitar contra la covid
L’estudi, anomenat ‘L’impacte de la pandèmia covid-19 en la resposta al VIH a Europa i Àsia central’, comprèn els anys 2021 i 2022 i apunta que les reduccions dels serveis destinats al VIH van ser fruit de la pandèmia. En concret, els experts assenyalen que es van donar a causa dels desviaments de personal i de recursos de les instal·lacions de serveis destinats al VIH, que es van redirigir a donar suport a la crisi de la covid-19. Només una quarta part dels països enquestats van assegurar que s’havien desviat fons de la lluita contra el VIH el 2021 i, en canvi, només tres quartes parts van afirmar destinar personal i instal·lacions clíniques. Tot i que els serveis de tractament del VIH es van veure afectats, val a dir que alguns països van aplicar mesures per garantir que les persones amb aquesta malaltia no interrompessin el seu tractament, incloses les prescripcions més prolongades.
A banda, els autors de l'estudi posen de manifest els reptes als quals s’enfronten els països per mantenir els serveis essencials relacionats amb la detecció i el tractament de VIH durant les crisis sanitàries mundials i indiquen les poblacions clau que més desprotegides quedarien davant les restriccions dels serveis. En el cas de la covid-19, asseguren els experts, les treballadores sexuals van ser les que es van veure més afectades, presentant una major vulnerabilitat a causa d'un augment de conductes de risc i un accés reduït als serveis essencials.