Els Mossos d’Esquadra han presentat durant la celebració a Barcelona del Mobile World Congress les seves novetats tecnològiques. Entre altres projectes, la policia catalana ha instal·lat al seu estand, al pavelló 6 del recinte Gran Via de Fira de Barcelona, la Sala d’Intel·ligència pel Control Aeri i Marítim (SICAM), una nova sala de coordinació que permetrà, des de la sala central, a Ègara, tenir control al moment de la situació aèria i marítima i que incorporarà intel·ligència artificial per fer més àgil la feina dels operadors. La sala s’ha presentat durant el MWC23 i després serà integrada a la sala central, que està en obres i que ben aviat oferirà un nou aspecte, molt més modern.
El sergent de l’Oficina Tècnica de l’Àrea Central de Mitjans Aeris dels Mossos d’Esquadra, Mario Olivares, ha explicat aquest matí com funciona aquesta nova sala i quina operativitat ofereix als operadors. La SICAM permetrà, des de la sala central, parlar directament amb totes les unitats de mitjans aeris, l’helicòpter policial i els drons, i també amb les embarcacions de la Policia Marítima. Integrat al sistema Kuppel, que controla l’espai aeri per evitar el vol irregular de drons no coneguts o no autoritzats, es fa un control del cel. La tecnologia permet identificar si hi ha drons que pugui ser una amenaça i, si s’escau, poder-los neutralitzar. Sobre cartografia, els Mossos tenen controlat l’espai aeri i creuen les dades amb les informacions que tenen sobre vols programats i també amb les patrulles desplegades a la zona que més ràpidament es poden dirigir a la zona des d’on s’ha fet l’albirament.
Intel·ligència artificial per millorar la feina policial
Si bé la sala es posarà en marxa amb el programari actual, el projecte amb el qual està treballant la policia catalana és integrar totes les pantalles en una de sola i que, amb intel·ligència artificial, es convertirà en una pantalla de control i també d’activació de recursos. El sergent Olivares ha explicat que els Mossos d’Esquadra ja treballen en un programari que permeti detectar un dron no autoritzat, analitzar si és una amenaça i, alhora, detectar quina és la patrulla, en servei, però que no estigui participant en cap incident, més propera per tal de donar l’opció a l’operador humà de la sala de prendre les decisions de manera molt més ràpida, millorant el temps de resposta, i reduir més, si cap, la possibilitat d’error.
El desenvolupament d’aquesta sala està previst que es pugui implementar durant l'any vinent i haurà de servir per marcar el punt de llança de la policia moderna, amb objectiu 2030, que tenen els Mossos d’Esquadra. La policia catalana ha trobat en el control de l’espai aeri amb els drons una finestra d’oportunitat per avançar-se a les altres policies estatals que operen a Catalunya i guanyar l’espai i poder avançar tecnològicament. El desenvolupament de la SICAM es fa de manera tripartida entre tecnologia pròpia de Mossos, tecnologia pública i tecnologia d’empreses privades. Aquesta tecnologia anirà entrant cap a totes les sales de comandament fent cada cop més àgil la gestió dels recursos en moments de crisi.
Des de la SICAM es parlarà amb els helicòpters i els pilots dels drons per reforçar l’operativa policial i logística. Alhora, també es podrà parlar amb les embarcacions i agents de la Policia Marítima, on també està previst desenvolupar tecnologia d’intel·ligència artificial per fer més fàcil el control i vigilància dels Ports de la Generalitat, on els Mossos d’Esquadra ja estan desplegats amb tres bases, i també la vigilància al mar. Tenir totes aquestes dades en una sola pantalla i a disposició dels comandaments, alhora que s’hi poden sumar els centenars de càmeres que tenen els dels Mossos -de l’helicòpter, dels drons, dels nous vehicles d’USC o de les furgonetes de comandament d’ARRO i Brimo-, permet també disposar de molta informació en temps real en moments crítics, siguin operatius d’ordre públic o en accidents amb múltiples víctimes, per exemple.
L’aposta digital per fer dels Mossos la policia digital
Tots aquests avenços en tecnologia policial, adaptant tecnologia civil al servei de les funcions de la policia, forma part d’un projecte a llarg termini, però ja de present, que lidera el comissari en cap Eduard Sallent com una de les línies clares per apostar per convertir els Mossos d’Esquadra en la policia nacional, integral i moderna que volen ser a 2030.
Amb el nou organigrama de la Direcció General de la Policia, que el Govern aprovarà en les setmanes vinents, es crearan dues peces claus per tot aquest desenvolupament per guanyar també l’espai digital. Els Mossos d’Esquadra crearan una Comissaria General TIC i també una regió policial digital, que serà la desena i servirà per fer ciberpatrullatge i investigació en l’entorn digital d’aquells delictes que no es puguin associar a cap de les regions policials territorials que existeixen ara mateix.
En aquesta Comissaria General TIC s’hi integrarà la Divisió de Sistemes i Telecomunicacions, la Divisió de Ciberseguretat i Sistemes Especials i també l’Àrea de Desenvolupament Tecnològic, unes unitats que hauran de permetre la implementació de tot aquest model tecnològic que es vol convertir la policia de Catalunya. La tecnologia serà un cavall de batalla els pròxims anys. Avançar-se als criminals, com va fer la Divisió d'Investigació Criminal en la investigació de la macroestafa en criptomonedes desmantellada a final de 2022 per tot Europa, amb tecnologia fabricada per Mossos, n'és un altre clar exemple.