Aquesta matinada s’ha parlat en català a Times Square. La plaça més famosa de la ciutat de Nova York ha acollit el projecte que ha de permetre que, en un futur, la intel·ligència artificial ens entengui i ens parli en català. Així doncs, una de les pantalles d’aquesta plaça ha mostrat aquesta matinada (durant la tarda de l’hora local) el projecte Aina. Davant la presència de la comunitat catalana a l’exterior, una d’aquestes pantalles ha mostrat en què consisteix aquest projecte. Emmarcada en els actes de Sant Jordi de la comunitat catalana a Nova York, la performance ha consistit en l’emissió d’un vídeo promocional del projecte amb el missatge “Som digitals, som catalans; ja és hora que Internet parli català”. L’acció pretén reivindicar el català com a llengua de futur en el món digital.

 

En aquest acte ha estat present el vicepresident del Govern i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró. Ha estat l’encarregat d’encapçalar aquesta acció a la mítica plaça de Times Square, i ha insistit “ara més que mai, el català necessita ser defensat com a llengua d’ús a Internet i a l’àmbit digital. Ho hem fet a la Catalunya Nord, a les Balears, al País Valencià i avui hem volgut cridar al món que darrere el català hi ha 11 milions de parlants”. “No tenim les eines d’un estat per defensar la llengua, però tenim la voluntat i la capacitat de crear projectes com AINA”, ha manifestat el vicepresident. A més, ha volgut deixar clar que els catalans “tenim una llengua pròpia i una cultura universal que ha de poder tenir el seu espai, també, en el món digital”.

En aquest acte hi ha col·laborat també Ràdio Amèrica Barcelona (RAB), una emissora de ràdio catalana transoceànica que té els estudis a Barcelona, i també hi han participat casals catalans de diversos països de l’Amèrica del Sud. Gràcies a aquestes col·laboracions, el Govern ha estat capaç de presentar el projecte Aina a l’exterior en un programa especial realitzat des de Nova York i amb connexions en directe amb la comunitat catalana a Twitter i amb els casals catalans de Brussel·les (Bèlgica), Guayaquil (Equador), Ciutat de Mèxic (Mèxic) i La Plata (Argentina).

Aquesta presentació del projecte Aina a Times Square s’ha fet aprofitant un viatge que el vicepresident Puigneró fa aquests dies als Estats Units. Ja que el conseller és a Nova York perquè ha de participar com a representant de Catalunya en la Reunió d'Alt Nivell d'ONU Hàbitat sobre la Implementació de la Nova Agenda Urbana, que se celebra en aquesta ciutat nord-americana del 26 al 28 d'abril.

El vicepresident Puigneró i el cap de la delegació catalana als EUA i Canadà, Isidre Sala / ACN

Projecte Aina

El passat mes de febrer el Govern va presentar la campanya que impulsava en col·laboració amb el Barcelona Super Compting Center perquè la gent participés en l’ensenyament de català a les màquines. Es tracta d’una campanya per ajudar a consolidar el projecte Aina, que es basa en tecnologies de dades i intel·ligència artificial per fer possible que les màquines entenguin i parlin en català. L’objectiu final és construir les bases perquè qualsevol empresa pugui utilitzar aquesta infraestructura com a traductor o assistent personal, entre d'altres.