Els serveis d'Intel·ligència del Regne Unit van ocultar durant gairebé una dècada a la reina Elisabet II que un dels membres de la seva cort havia confessat que col·laborava amb Rússia, segons uns documents desclassificats de mitjans del segle XX. Així doncs, la reina no va rebre detalls de la doble vida com a espia soviètica del seu assessor d'art perquè els funcionaris de palau no volien augmentar les seves preocupacions. L'espia en qüestió era Anthony Blunt, un historiador d'art que durant dècades s'encarregava de supervisar la col·lecció de la reina, i que el 1964 va confessar que des dels anys 30 col·laborava amb la intel·ligència de la Unió Soviètica. Les dades formen part d'uns documents de l'agència d'intel·ligència MI5 publicats aquest dimarts pels Arxius Nacionals de la Gran Bretanya i aporten llum sobre la xarxa d'espionatge vinculada a la Universitat de Cambridge en la dècada de 1930. Blunt va estar sota sospita durant anys fins que finalment va confessar el 1964 que, com a alt oficial de l'MI5 durant la Segona Guerra Mundial, havia passat informació secreta a agents soviètics.

Informació oculta

L'MI5 va conservar la informació en secret, i 9 anys més tard, ja a la dècada dels 70 se la van traslladar a la reina, davant el temor que finalment s'assabentés per altres vies en cas que Blunt morís o que la premsa pogués revelar els fets, segons apunta la BBC. En un dels arxius, un oficial de l'MI5 apunta que Blunt va dir que tenia un "profund alleujament" després d'explicar els fets. A canvi de la informació que va proporcionar, se li va permetre conservar la seva feina, el títol de cavaller i la seva posició social. El 1972 el secretari privat d'Elisabet II, Martin Charteris, li va dir al cap de l'MI5, Michael Hanley, que "la reina ho sabia i ell no veia cap avantatge a explicar-l'hi ara; només augmentaria les seves preocupacions i no hi havia res que es pogués fer sobre aquest tema". 

El 1973 el govern va decidir explicar-li a la monarca la situació, ja que Blunt estava malalt, i temien a un possible escàndol mediàtic si moria i els periodistes podien investigar i publicar informacions sense por a una demanda per difamació. Els informes publicats ara assenyalen que la reina s'ho va prendre "amb molta calma i sense sorpresa". Els arxius apunten que Blunt havia estat sota sospita des de principis dels anys 50 quan dos dels membres dels 'cinc de Cambridge', Guy Burgess i Donald Maclean, van fugir a la Unió Soviètica, motiu pel qual va ser entrevistat per la intel·ligència britànica fins a 11 ocasions en les quals va negar l'espionatge. La monarca ja havia estat advertida sobre el seu assessor en "termes generals". 

Els espies de Cambridge

Dos dels espies de Cambridge, Donald Maclean i Guy Burgess, van fugir a Rússia el 1951, mentre que un altre, Kim Philby, va continuar treballant per a l'agència d'intel·ligència estrangera MI6 malgrat caure sota sospita. A mesura avançava el temps augmentaven les proves de la seva doble vida, fins que el 1963 a Beirut va ser enfrontat pel seu amic i company oficial de l'MI6, Nicholas Elliott. Els arxius desclassificats inclouen la confessió mecanografiada de Philby i una transcripció de la seva conversa amb Elliott en la qual reconeixia que havia traït a Konstantin Volkov, un oficial del KGB que va intentar desertar a Occident el 1945, portant amb si detalls de talps dins de la intel·ligència britànica, inclòs el mateix Philby. Com a resultat de la intervenció de Philby, Volkov va ser segrestat a Istanbul, portat de retorn a Moscou i executat.

Blunt va ser desemmascarat públicament com a espia el novembre de 1979 quan la llavors primera ministra, Margaret Thatcher, ho va exposar davant el Parlament. Finalment, se li va retirar el títol de cavaller, però mai no va ser processat, fins que va morir només 4 anys més tard, amb 75 anys. 

Els arxius que conserven els serveis secrets d'intel·ligència britànics acostumen a estar classificats durant diverses dècades, tot i que, avancen cap a una major obertura. Fins i tot, alguns dels documents publicats recentment es presentaran a una exposició sota el títol 'MI5: Secrets oficials', que s'inaugurarà als Arxius Nacionals de Londres a finals del 2025. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!