El Departament d'Interior ha creat una comissió per prevenir i abordar l'assetjament sexual als cossos de seguretat, tal com han explicat aquest dilluns el conseller, Joan Ignasi Elena, i la directora del Gabinet de Seguretat i Polítiques Transversals, Alba Alfageme, després de la constitució de l'òrgan. Concretament, la comissió d'igualtat servirà per monitorar polítiques d'igualtat com la feminització dels cossos, per tal que "la meitat del talent de la població" també s'incorpori a aquests organismes. Elena ha assegurat que l'estructura vol garantir que s'avaluen sistemàticament les polítiques implementades, però també per impulsar-ne de noves i fer, tant de la igualtat com de la feminització, "un camí irreversible".
Alfageme ha destacat que un dels eixos clau serà prevenir i abordar casos d'assetjament sexual que hi pugui haver en els diferents cossos. "Durant el 2024 s'implementarà un paquet de mesures amb campanyes i formacions internes, perquè el que tenim molt present és que l'assetjament sexual a la societat és una cosa molt present", ha dit. És a dir, que es faran formacions per explicar què és l'assetjament sexual a totes les regions d'emergències i també s'aniran creant mesures "cautelars i correctores" perquè tothom tingui clares quines són les conseqüències d'assetjar una companya del cos on es treballa. La directora ha afirmat que pot haver-hi casos dins de la Conselleria i que volen que "es visibilitzin, perquè així es podrà actuar". "No ens fa por que hi hagi casos", ha reblat. També ha subratllat que els casos d'assetjament dins les organitzacions evidencien que hi ha un problema estructural i que això suposa un "repte" per a la Conselleria.
Una xarxa de referència
Finalment, s'ha treballat en una xarxa de persones de referència i s'ha format una trentena de persones perquè companyes dels cossos operatius tinguin algú a qui dirigir-se i no se sentin soles en cas de ser víctimes. Aquesta trentena de persones són dels diferents cossos operatius (Mossos, Bombers, Protecció Civil...) i se'ls ha format perquè "siguin persones que estiguin molt a prop de les companyes i que les mateixes dones de les organitzacions les sentin pròximes, perquè tinguin una porta d'entrada, tinguin a algú amb qui parlar, perquè no se sentin soles i sàpiguen per on començar".
Alfageme ha assegurat que la comissió d'igualtat és "un punt d'inflexió" que situa les polítiques d'igualtat "en el màxim rang institucional". L'òrgan es reunirà anualment, però hi haurà una comissió tècnica que ho farà cada sis mesos. Per la seva banda, Elena ha posat el focus en les polítiques de feminització dels cossos de seguretat i emergències, tot destacant canvis "rellevants" en els últims anys: la incorporació de 500 mosses d'Esquadra en tres anys, que s'hagi passat del 12 al 30% de comissàries al cos o que aviat s'incorporaran en una sola promoció més bomberes de les que actualment hi ha al cos.