"Hi ha uns protocols que s'estan respectant i no han provocat incendis. Deu ser que funciona, no?". Així respon Albert Ballesta, director de Serveis Territorials d'Interior a Girona, a El Nacional davant l'alt risc d'incendi a l'Alt Empordà i les pràctiques de tir que està fent l'exèrcit espanyol al campament militar de Sant Climent Sescebes, "Álvarez de Castro".
Batlle admet que fa cinc anys les pràctiques de tir eren un problema i que havien provocat diversos incendis, que a més no es podien apagar des de terra perquè hi havia bombes sense esclatar a la zona i no hi podien entrar els camions dels bombers. Per tant, això obligava a enviar els hidroavions i helicòpters bombarders i s'encaria l'extinció del foc.
Per això l'any 2011 es van fer un protocol basat en dos punts bàsics: la prevenció i el risc.
El pla preveu netejar les zones de la base militar, fer cremes controlades i retirar les bombes que no havien esclatat. El protocol prohibeix explícitament fer pràctiques i maniobres militars si està activat el pla Alfa en el nivell 2, que s'activa en cas de perill molt alt, i si la Tramuntana bufa a més de 40 quilòmetres per hora.
"Això ho han complert i en els darrers cinc anys no s'ha produït cap incendi", remarca Ballesta. El director de Serveis Territorials d'Interior a Girona admet a El Nacional que el principal problema era la tramuntana. El vent feia escampar qualsevol guspira.
Albert Ballesta no vol entrar en polèmiques ni en si és paradoxal o no prohibir encendre una barbacoa però deixar fer pràctiques de tir enmig de la campanya d'incendis. "No vull entrar en si és paradoxal o no –diu–. Dins els terrenys de la base militar de Sant Climent tenen un control tècnic de tot. Una barbacoa i una burilla de cigarret poden encendre un foc...". El màxim representant de la conselleria d'Interior a Girona defensa l'exèrcit: "s'han posat unes condicions objectives, s'han complert i no hi hagut incendis".
Amb l'exèrcit a casa
El veïnat de Vilartorí és qui més ha patit al llarg dels anys la presència militar. "Els ciutadans n'estaven farts", explica Ballesta, però també subratlla que ara viuen més tranquils i que no hi ha queixes. "En cinc anys ha funcionat", explica el director d'Interior a Girona referint-se al protocol.
Però els veïns d'aquest petit nucli no només han patit pels incendis. També s'han trobat enmig d'una batalla simulada sense voler-ho. Aquesta primavera 500 soldats van envair el poble durant unes maniobres militars que van coincidir amb la sortida de l'escola dels nens, al migdia. Com que no estava previst disparar no es va avisar ningú i els veïns es van trobar enmig de la guerra sense voler-ho.
L'altre ensurt va ser a finals de l'any passat quan els llançaments de morters durant les pràctiques de tir van arribar a 200 metres de les cases.