Si hi ha una paraula que tots els directius polítics del departament d’Interior comandat per Joan Ignasi Elena han repetit en gairebé tots els seus discursos és “feminització”. El departament que controla els Agents Rurals, els Bombers i els Mossos d’Esquadra ha anunciat avui que, més enllà de les paraules, ha decidit promoure accions per tal d’aconseguir que més dones formin part dels cossos operatius a Catalunya.

El conseller Elena, acompanyat de la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, ha anunciat que Interior reservarà el 40% de les places de les convocatòries d’oposicions i de promocions internes a les dones. És el màxim que permet la Llei d'Acompanyament dels Pressupostos que va aprovar el Parlament de Catalunya, que marcava una forquilla entre el 25 i el 40%.

 

En clau més política, el conseller Elena ha defensat que la reserva de places que avui s’ha anunciat, i que entrarà en vigor en la propera convocatòria de Mossos de 800 places (336 reservades per a dones), és una “decisió política” i una “decisió de la Generalitat” per revertir la situació actual de diferència de nombre entre homes i dones als cossos operatius de la Generalitat de Catalunya. Aquesta reserva també serà en les promocions internes, com les de comissaris i intendents que estan previstes, al cos dels Mossos, per al mes de febrer.

Forçar la feminització amb quotes

El departament ha diagnosticat que si no apliquen aquestes mesures de correcció, reservant places per a dones, l’equiparació entre els dos sexes en aquests cossos de seguretat de Catalunya no s’assoliria en anys —l’any 2067 a Mossos, per exemple—, un fet que els ha portat a dissenyar aquest model, que ja ha rebut el vistiplau dels sindicats dels tres cossos d’Interior.

Ara mateix són els Mossos d’Esquadra els que tenen un percentatge més alt de dones entre les seves files, que arriba al 21%, tot i que encara està lluny del 40% que vol aconseguir el departament. 

La presència de dones a Bombers és del 2% i a Agents Rurals arriba per poc al 13%. Aquesta representació femenina encara és molt més baixa en les posicions de comandament i responsabilitat: les dones només són el 12,6% a Mossos, l’1,45% a Bombers i el 9,6% a Agents Rurals.  

La reserva, la mesura estrella

Interior fa mesos que està dissenyant uns plans d’igualtat que s’han pogut anar pactant internament, amb els comandaments i els sindicats, i que s’espera que siguin signats aviat pel conseller Elena. Si bé hi ha diverses mesures, com la construcció dels parcs de bombers “amb perspectiva de gènere”, l’opció estrella és aquest 40% de reserva de places per a les futures convocatòries de places a l’escala bàsica de Bombers, Agents Rurals i els Mossos d’Esquadra. 

Aquesta reserva de places no serà el primer cop que es posa en pràctica a Catalunya, d’ençà que el Parlament de Catalunya la va aprovar per a les policies del país. La Guàrdia Urbana de Barcelona ja va optar per fer aquesta reserva de places del 40% en l’últim procés de selecció. Altres policies de l’Estat, com l’Ertzaintza, també reserva el 25% de les seves places policials a les dones. Des del departament s’assegura que aquestes “mesures de discriminació positiva", si s'haguessin aplicat en la darrera convocatòria, s'haurien pogut complir i haurien accedit al cos dels Mossos d'Esquadra un 40% de dones.

Les limitacions de la reserva de plaça

Tot i això, aquesta reserva de places tindrà algunes limitacions. Primer en el temps. Quan els cossos tinguin el 40% de dones, és a dir, quan s’hagi arribat a aquest mínim de paritat que defensa l’actual direcció del departament d’Interior, quedarà sense efecte. 

Alhora, també s’ha de tenir en compte que la mesura serà proporcional i que també contempla evitar que es puguin substituir homes que tinguin més d'un 20% (dos punts) de la nota a la classificació final que la dona que hauria d’entrar en el seu lloc. La reserva de places no elimina una de les altres mesures que ja s’havien posat en marxa en l’anterior legislatura, que en cas d’empat exacte entre homes i dones, en casos molt puntuals, tindria preferència la dona. Tot i això, caldrà que es presentin dones a les convocatòries, si no, tot i aquesta mesura de discriminació positiva, no es podrà assolir el 40% de les places. La participació per a les places reservades a les dones vindrà determinada pel sexe que consti en el document identificatiu (DNI), segons consta a les bases de la convocatòria.

La presència de dones a Mossos, estancada

Segons ha detallat la inspectora dels Mossos d’Esquadra Rosa Gubianes durant la roda de premsa, si bé és cert que el nombre de dones que formen part del cos de la policia de Catalunya és el més elevat, percentualment, a l’Estat espanyol, s’ha quedat enrere en l'àmbit d'Europa.

Mossos d'Esquadra - Departament d'Interior

La inspectora Rosa Gubianes, durant la roda de premsa / Interior

Els Mossos d’Esquadra van ser pioners en la incorporació de dones, amb la obtenció d'uns números alts, però des de fa uns anys s’han estancat, fet que fa defensar, des del cos, les mesures que avui Interior ha anunciat i que preveu reforçar aquest nombre de dones als Mossos i anar-se acostant al 40% desitjat, que encara està molt lluny. Les dades de dones són molt més altes a l'escala bàsica, i arriben gairebé al 24%. En canvi, només hi ha tres dones comissàries, un 11% de tots els efectius que té, actualment, el cos dels Mossos.