Mireia Comas, la fotoperiodista de Terrassa, no serà multada. Així ho ha aclarit avui, segons ha pogut saber ElNacional.cat, la Direcció General d’Administració de la Seguretat (DGAS) del departament d’Interior, que ha acceptat les al·legacions que la defensa de la fotògrafa va presentar després d’haver-se obert l’expedient. Aquesta estimació de les al·legacions presentades per Comas farà que l’expedient que sancionador que tenia obert i que li reclamava el pagament de 601 euros de multa per no haver acceptat esborrar una foto d’una actuació dels Mossos d’Esquadra a Terrassa es tanqui sense multa. La resolució de la DGAS ja s’ha comunicat a Comas, que es va reunir amb representants del departament d’Interior. Des del departament contemplen aquesta resolució amb el canvi de criteri que va anunciar el conseller Joan Ignasi Elena a principis de setmana que assegurava que des de la conselleria s’assumiria la instrucció de les denúncies per part dels Mossos en denúncies de la Llei de Seguretat Ciutadana 4/2015, la coneguda com a Llei Mordasa, des d’aquesta direcció general, retirant les competències als Mossos d’Esquadra en casos de manifestacions pacífiques o actuacions de periodistes.

El passat 30 de juny, en el marc d'un projecte que desenvolupa al barri de Ca n'Anglada de Terrassa, on hi ha una important presència de població d'origen magrebí, la fotoperiodista es va trobar un control d’agents dels Mossos d’Esquadra de la unitat ARRO

Els Mossos van ordenar esborrar una foto i s'hi va negar

Comas va fer-ne fotos per il·lustrar l’operació policial i va ser requerida per un dels agents actuants per esborrar una de les imatges que va fer de l’operatiu. Com que la fotoperiodista, en el marc de les seves llibertats com a periodista, es va negar a esborrar les imatges, va ser denunciada pels Mossos per la Llei 4/2015.

 

control mossos d'esquadra conflicto - Mireia Comas

Fotografia de Mireia Comas: la imatge que els Mossos volien obligar a esborrar a la fotoperiodista de Terrassa / Mireia Comas

L’expedient va acabar amb una multa de 601 euros, que ara serà arxivat sense haver de fer front al pagament de la multa dictada en un primer moment. La Direcció General d’Administració de la Seguretat (DGAS) d’Interior, controlada per Sònia Andolz, ha acceptat les al·legacions fetes per la fotoperiodista i ha retirat la sanció a Comas. En la motivació de la sanció no s'hi especificaven, assegura ella, els motius més enllà que exposen l'aplicació de la Llei Mordassa.

És el primer cas conegut que el canvi de criteri aplicat per Interior serveix per aturar un procediment de sanció contra periodistes denunciats pels Mossos d’Esquadra per fer la seva feina. Ara caldrà veure com s’actua, en l’àmbit administratiu, en altres casos també oberts contra informadors que han estat denunciats per la policia de la Generalitat de Catalunya en el marc de les seves actuacions.

Retirats els falsos antecedents que tenia Comas

Un dels aspectes també complicats de l’actuació contra Comas va ser que els agents van detectar que la fotoperiodista tenia antecedents policials registrats a la base de dades de la policia per una causa que finalment va ser arxivada quan va arribar a judici. Segons també ha pogut saber ElNacional.cat, aquest fet també ha quedat resolt i Mireia Comas ha pogut acreditar que no té cap antecedent policial penal i aquesta informació ha estat retirada de la base de dades dels Mossos d’Esquadra.