No sempre és fàcil que les aigües estiguin calmades entre l’administració i els representants dels treballadors, siguin quins siguin. Menys, si es tracta dels cossos operatius, que sembla que la situació normal sigui, sempre, la d’estar enfrontats, com si aquest estat de les coses fos l’habitual. No són pocs els cops que es recorden de tensió i protesta entre els sindicats dels Bombers o dels Mossos d’Esquadra contra els diferents responsables d’Interior per la situació laboral dels funcionaris.
Avui, però, la direcció general de Bombers, comandada per l’històric Joan Delort, ha signat amb les cinc organitzacions sindicals amb representació als Bombers (UGT, CCOO, IAC-CATAC, Intersindical i CSIF) un acord de millora de les condicions laborals del cos per al període 2023-2026 que arriba sense protestes prèvies ni tensió pública entre els sindicats i el departament d’Interior. L’acord s’ha subscrit amb una participació rècord. D’un cens total de 2.182 bombers i bomberes, han participat en la votació un 88,5% dels bombers i han subscrit l’acord un 66,8% del total (1.289 persones).
Objectiu 2030: un cos de 3.600 bombers
Segons consta a l’acord signat avui, rubricat pel conseller Joan Ignasi Elena, es contempla crear nous complements salarials, reconèixer la mobilitat amb el cos de Bombers de Barcelona i reafirma el compromís de la conselleria d'arribar a 3.300 efectius l'any 2026 i 3.600 el 2030. A més, es publicaran convocatòries de les categories professionals de caporal, sergent, oficial i sotsinspector cada dos anys fins a estabilitzar el nombre que garanteixi les necessitats actuals.
A banda, inclou un paquet de mesures per reduir les desigualtats de gènere que permetran ampliar el permís de maternitat i paternitat o per adopció als membres del cos monoparentals, adaptar el lloc de treball per embaràs o per lactància o incrementar la flexibilitat horària per motius de conciliació, entre d'altres.
El mateix director general, Joan Delort, ha fet valdre aquest document que "és el resultat de mesos de negociació intensa i de bona voluntat de totes les parts". A més, ha destacat que "suposa un pas endavant importantíssim en les condicions laborals dels membres del cos de Bombers".
Mobilitat interadministrativa amb Bombers de Barcelona
L’acord signat avui preveu implementar les actuacions que el cos ja va aprovar al Pla d’Igualtat de Gènere de l’Administració. També està previst que es puguin ampliar els permisos de maternitat o paternitat o per adopció per a membres monoparentals, també estableix un nombre d’hores recuperable mensuals per endometriosi o menstruació dolorosa o disposar d’una major flexibilitat horària per motius de conciliació fins als 14 anys dels fills i obre la porta a adaptar el lloc de treball per embaràs o per lactància.
Els Bombers milloraran la Prevenció de Riscos Laborals al Cos de Bombers, a les instal·lacions, equipaments i materials, als vehicles i a les activitats operatives i de formació i entrenament. En matèria de condicions laborals, es crearà un complement de coincidència per compensar el temps emprat entre la finalització d’un torn de treball i la continuïtat de l’entrada del nou torn, o un altre per compensar el reconeixement del personal del cos com a treballadors nocturns.
A més, detalla l’acord aconseguit per Delort amb els sindicats, també s’aplicarà el Pla de carrera Professional del Cos de Bombers i es reconeixerà la reivindicació històrica de permetre la mobilitat interadministrativa amb el cos de Bombers de la ciutat de Barcelona.