La Intersindical s'hi suma a la vaga d'Educació del pròxim 25 i 26 de gener. El passat 23 de desembre, Ustec va convocar l'aturada per aquests dies coincidint així amb la vaga de metges. La Intersindical ha decidit fer el pas per la "manca de compromís i de resolució" per part del Departament d'Educació a l'hora d'arribar a un acord amb les forces sindicals. En concret, critiquen que fins al 14 de desembre no van rebre una proposta en ferm, que consideren insuficient i lluny de l'acord. A més, des del sindicat critiquen que la pròxima reunió no s’ha convocat fins al pròxim 19 de gener, cosa que és vista per la Intersindical com una mostra de la "voluntat dilatòria" que allunya cada cop més d’un acord a curt termini.
Des de la Intersindical fan referència la situació del català a les aules, i assenyalen que han posat sobre la taula reiteradament la necessitat d'abordar urgentment aquest tema. En aquest sentit, han lamentat que no han rebut resposta d'Educació al balanç sobre les mancances en la implementació de la immersió lingüística i diverses propostes sobre la vehicularitat del català que els van fer arribar al desembre. Amb tot, la Intersindical ha fet una crida al col·lectiu docent perquè se sumi a l'aturada i ha convidat la resta de forces sindicals a confluir en les diferents convocatòries de vaga i reprendre la unitat sindical.
Els estudiants, a la vaga
El sindicat d'Estudiants també ha convocat vaga pel 25 i el 26 de gener "en defensa de l'educació i la sanitat pública". En un comunicat, el Sindicat d'Estudiants ha qualificat "d'insuportable" la situació de l'educació pública catalana i apunten a alguns problemes com aules massificades sense calefacció, manca de professors i places d'FP i costejar certes despeses a la universitat. En aquest sentit, el sindicat acusa el Govern de mantenir els serveis públics en unes condicions "deplorables" i nega que hi hagi recursos. El sindicat es fa seves també les reclamacions dels sindicats sanitaris: "la seva lluita contra la precarietat i els baixos salaris és també la nostra".
Els estudiants reclamen una educació pública 100% gratuïta, de qualitat i en català des d'infantil fins a la universitat; així com una inversió del 7% del PIB. A més, exigeixen també un augment "dràstic" de les plantilles de professorat per reduir les ràtios a 15 alumnes per aula, més places públiques d'FP, més psicòlegs i psiquiatres a l'atenció primària i els hospitals però també als centres educatius. Per últim, reclamen llocs de treball dignes i la nacionalització de la sanitat privada i la indústria farmacèutica.
Demandes dels sindicats
En el moment d'anunciar la vaga, la portaveu d'Ustec, Iolanda Segura, va assenyalar que l'educació i la sanitat són dos pilars en què el Govern hauria d'invertir, i va reconèixer que fer coincidir les vagues reflecteix una "defensa dels serveis públics". Entre les demandes que defensa el col·lectiu és la retirada de l'avançament del calendari escolar que s'ha iniciat en aquest curs perquè "ha estat un desori" i "no té cap sentit que reduïm les vacances d'estiu amb les altes temperatures", va afirmar Andreu Mumbrú. El sindicat també reivindica un pacte d'estabilitat del personal interí a partir d'un concurs restringit, la reducció lectiva en dues hores per als professors majors de 50 anys, la retirada del decret de plantilles i que la inversió en educació arribi al 6% del PIB català, a més de l'equiparació salarial dels professors d'FP i els de secundària.