La Intersindical-CSC ha presentat aquest dilluns el preavís de vaga general pel pròxim 8 de Març amb el lema: "Fem República Feminista, a la feina i a tot arreu". Aquesta decisió s’ha pres després que el moviment Vaga Feminista hagi decidit convocar vaga aquest 8 de març.
La vaga laboral es torna a convocar a convocar el 8M, com en els dos darrers anys. Des del sindicat asseguren que conscients de la dificultat que la Vaga sigui en diumenge, ja que en limita el seguiment, però alhora permet fer vaga i visibilitzar els col·lectius que treballen en festius, alguns clarament feminitzats i precaritzats, com ara la neteja, l’hostaleria o la cura de les persones. D'aquesta manera, creuen que ha de facilitar sortir al carrer i visibilitzar-se arreu del país.
Detallen que els motius per convocar vaga laboral el 8M són específics en tant que persegueixen denunciar les violències i desigualtats que ens travessen a les dones, també i concretament en el món laboral, així com reivindicar mesures polítiques i laborals que les reverteixin i les eradiquin. I històrics en la mesura que aquestes condicions de vida i de treball les hem patides sempre i ens són imposades pel fet de ser dones. I es pateixen cada dia, també els diumenges.
La bretxa salarial a Catalunya
En aquest sentit, cal recordar que la bretxa salarial a Catalunya és d’un 23% i que els drets laborals a l’Estat espanyol estan en regressió els darrers anys. Aquestes retallades, juntament amb la precarització impulsada per les darreres reformes laborals afecten especialment les dones, que patim més risc de caure en la pobresa (molts cops, malgrat tenir feina), en l’exclusió social i en l’atur. També accedim al món laboral en pitjors condicions generals que els homes i a feines considerades de menor valor social, més precàries i pitjor remunerades.
Així mateix, les tasques domèstiques i la cura familiar, sovint tant menystingudes i invisibilitzades, continuen recaient majoritàriament en les dones i són gratuïtes, representant una immensa plusvàlua pel capital. Les dones, a més, pateixen discriminació per raó de gènere i assetjament sexual a la feina sense que hi hagi conseqüències laborals, socials i penals per a qui les exerceix, en molts casos.