La Sachi Kuno és una investigadora japonesa que ha canviat Hiroshima per Palma i que li encanta el català, una forma d'integració que contrasta amb la de la infermera catalanòfoba de la Vall d'Hebron. Així ho explica aquest diumenge el Diario de Mallorca, que es fa ressò de la història d'aquesta universitària de Nagoya que fa cinc anys que treballa en una tesi centrada en documents de la Mallorca medieval: l'anàlisi del Llibre del Repartiment de Mallorca (segle XIII) i de l'Escrivania de Cartes Reials. Un cas curiós, oi?
Ara se'n torna a la Universitat d'Hiroshima, però durant les dues últimes setmanes ha fet voltes arreu de la ciutat mallorquina per visitar cada dia l'Arxiu del Regne i l'Arxiu Diocesà. Li interessa com es va decretar el repartiment de terres, així com les posteriors vendes i adjudicacions. També "el sistema d'arxiu", el "com es van anar creant els diferents documents després de la conquesta de Mallorca" — explica en català. I és que sempre demana que li parlin en català, per practicar i perquè li agrada: "No sé per què, però m'agrada molt".
Mirar IB3 per millorar el català
Està acostumada a llegir en llengua catalana perquè ja va estar un any a la Universitat de Barcelona com a investigadora, a més d'estar obligada a llegir molts articles i documentació en aquest idioma. El que li resulta més difícil del català és parlar-lo, però ella ho intenta i mira sovint IB3 per millorar. "Veig molt IB3, quan soc aquí i també al Japó. M'agrada molt", diu, tot destacant la sèrie Pep (2020). Una altra cosa que li encanta és menjar llonguets amb sobrassada, uns entrepans típics de la ciutat.
Si ha posat el focus sobre la Mallorca medieval és perquè des del batxillerat ja sabia que volia estudiar allò que en diuen Història d'Espanya, de manera que va començar a estudiar en espanyol a la Universitat d'Hiroshima i va conèixer un professor especialitzat en història medieval de l'Aragó. Aquest professo li va parlar de l'esmentat Llibre del Repartiment de Mallorca i la va posar en contacte amb Ricard Soto (UB) perquè l'ajudés en la seva investigació. I això que ella al principi estava interessada en història islàmica, motiu pel qual es va fixar primer en la Taifa de Dénia i després en l'illa. És d'aquesta manera que ha acabat investigant el que investiga, amb els investigadors mallorquins encantats perquè hi ha moltíssima documentació d'aquella època: "No ens l'acabarem mai". Ja ha visitat Palma dues vegades, té molt material i se'n torna al Japó, on donarà forma a la tesi doctoral i seguirà mirant IB3.