L'Iran ha alliberat l'espanyol Santiago Sánchez Cogedor, empresonat des de fa més d'un any. Sánchez Cogedor va ser detingut i empresonat l'octubre del 2022, després de visitar la tomba de Jina Amini —la jove kurda que va morir sota custòdia a finals de setembre del 2022 per, presumptament, portar malament el vel—. Més d'un any més tard, l'ambaixada iraniana a l'estat espanyol ha informat de l'alliberament del madrileny de 41 anys i ha assegurat que "es realitza en el marc de relacions amistosa i històriques entre ambdós països i compliment de lleis". Concretament, va ser detingut quan viatjava a peu cap a Qatar per veure algun partit del Mundial de Futbol.
En una conversa amb Efe, sa mare, Celia Cogedor, s'ha mostrat "aclaparada" per la notícia —que ha conegut aquest diumenge a la tarda mitjançant un traductor de l'ambaixada iraniana—. Segons ha explicat, encara no té més informació sobre la seva posada en llibertat (que podria produir-se en unes 24 hores) ni sap res sobre en quin moment podrà tornar a Espanya. Ara per ara, la família està contactant amb els diplomàtics espanyols a l'Iran per saber els passos que cal fer a continuació, un cop es produeixi l'alliberament.
La Embajada de la R. I. de Irán se complace en informar la liberación de Santiago Sánchez Cogedor, el único ciudadano español preso en Irán. Su liberación se realiza en el marco de relaciones amistosas e históricas entre los dos países y en cumplimiento de leyes. 🇮🇷🇪🇦
— Embajada de Irán en España (@IraninSpain) December 31, 2023
Va ser el 2 d'octubre del 2022 quan Sánchez Cogedor va ser detingut a la ciutat kurda de Saqqez després de visitar i fotografiar la tomba de Jina Amini, la mort de la qual va generar fortes protestes al país i gran part del planeta —que es van apagar amb una gran repressió que va deixar 500 morts, milers de detinguts i diverses execucions de manifestants—. Va ser traslladat a presó, on ha passat més de 14 mesos. Allà va començar una vaga de fam per reclamar un millor tracte i el seu alliberament.
Segons sa mare, organitzava partits de futbol, voleibol i tornejos d'escacs a presó. "Pambu (com l'anomenen la família i els amics) ara està més tranquil i s'ha pres l'estada a la presó iraniana com un voluntariat, perquè allà hi ha molta gent a la qual pot ajudar", declarava a Efe el passat mes d'octubre. La família va arribar a recórrer al Reial Madrid perquè mitjancés amb l'Iran per aconseguir-ne l'alliberament, però el club no va respondre a la petició d'ajuda. El ministre d'Afers Exteriors, José Manuel Albares, va reclamar a principis d'octubre l'alliberament durant un acte a Madrid amb motiu del 75è aniversari de la Declaració Universal de Drets Humans. Des de la seva detenció, la diplomàcia espanyola ha mantingut gestions amb l'Iran per a l'alliberament.