Nova denúncia contra els Mossos d’Esquadra. Irídia ha identificat, per primera vegada, l'escopeter dels Mossos d'Esquadra que va disparar un projectil de foam a un noi i va ferir-lo en un testicle, el 21 de desembre del 2018, segons ha explicat Sònia Olivella, advocada del cas i coordinadora de litigi de l’entitat, aquest dijous. L'Ignasi, participava en una concentració contra la celebració del Consell de Ministres a Barcelona i va rebre l'impacte d'un projectil directament al testicle dret. El noi es va haver de sotmetre a una intervenció quirúrgica i va perdre l'òrgan. Irídia va presentar una querella el 2019 i ara ha aconseguit identificar qui va ser l'agent que va disparar-li, a partir d’una pericial independent, en la qual s’han analitzat diverses imatges de les càmeres dels agents, i s'ha presentat al jutjat.

La titular del jutjat d’instrucció 14 de Barcelona investiga la querella de l’Ignasi contra la policia catalana. Cinc agents dels Mossos ja han declarat com a investigats, i ara s’ha aportat aquesta pericial identificativa. Des d'Irídia s’ha denunciat que novament “la investigació feta per la Divisió d'Afers Interns (DAI) de Mossos d'Esquadra únicament assenyala els agents que eren al lloc dels fets, però no ha aconseguit concloure qui d'ells va disparar”, i que sempre han de ser les persones afectades qui impulsin la investigació. 

Amb aquesta identificació, Irídia vol evitar un nou cas de manifestant ferit pels Mossos en què s’arxiva l’acció penal perquè no s'ha pogut identificar l’autor i sense que hi hagi responsabilitats als superiors policials. Precisament, Irídia porta les demandes de reclamació d’una indemnització al Govern de tres manifestants per haver estat ferits per agents dels Mossos, sense que l’acció penal hagi aclarit l’autor.
 

Tret en una actuació pacífica

Sònia Olivella ha declarat que el cas de l'Ignasi és "paradigmàtic" perquè el jove va tenir en tot moment una "actuació pacífica" durant la concentració del 21 de desembre del 2018 i en va sortir amb una lesió molt greu. A més, Irídia ha assegurat que dels cinc escopeters que es va identificar que van efectuar trets a la zona en el moment de la lesió, un no anava identificat amb el NOP (Número d'Operatiu Policial), incomplint la Instrucció 6/2013 vigent.

Olivella també ha recordat que, segons el protocol policial, només es pot disparar a un manifestant si aquest està posant en risc la vida o la integritat física dels agents o terceres persones i sosté que el cas de l’Ignasi no es complia aquest supòsit.
 

"Tots els mecanismes interns han fallat"

Olivella ha manifestat que tot i les imatges aportades durant la instrucció, la DAI no ha identificat l'agent autor del tret. I ha denunciat que "tots els mecanismes policials interns han fallat", i que “novament és gràcies a la societat civil i la persistència de tots aquests anys” que finalment des d’Irídia s’ha pogut identificar l'escopeter que hauria disparat al jove.

Pel que fa al peritatge independent aportat al jutjat, l'advocada ha precisat que s’ha realitzat amb les imatges de les càmeres que duien els agents. Segons ha detallat Olivella, s'han triangulat les imatges i s’ha analitzat tant la imatge com el so, fet que els ha permès determinar el segon concret en què el jove va patir la lesió i quin agent era el que va disparar.

En la roda de premsa, Carles Guillot, de l'associació Stop Balas de Goma, ha lamentat que sovint, tot i tenir l'agent identificat, els casos s'arxivin, com va passar en el seu cas amb una lesió que li va causar la pèrdua d'un ull. Guillot espera que en el cas de l'Ignasi sigui diferent, però assenyala que la seva experiència com a afectats és que "la impunitat ve des del mateix corporativisme policial i continua pujant fins a les esferes judicials".

Representant de Stop bales de Goma, Irídia i Amnistia Internacional, en la roda de premsa d'aquest dijous. / Foto: Blanca Blay / ACN

Retirada del projectil més lesiu

A més, representants d'Irídia, Amnistia Internacional i el col·lectiu Stop Balas de Goma han tornat a insistir que és necessari que “s'implementi un mecanisme extern i independent de control dels cossos policials que garanteixi la rendició de comptes” davant casos tan greus com el de l’Ignasi. Un reclam que no va prosperar en la comissió del Parlament sobre el model policial. No obstant això, Irídia ha exigit al Departament d'Interior que faci efectiva la retirada del SIR-X, el projectil de foam més lesiu, que en aquest cas sí que va aprovar el Parlament, el passat desembre.

 

 

A la foto principal, Sònia Olivella, advocada i coordinadora de Litigi d'Irídia. / Foto: Blanca Blay / ACN