Tres empreses pantalla ubicades a Barcelona i, suposadament controlades per Firas Arab Housseini, un home de menys de 40 anys de nacionalitat libanesa, que servien com a aparell logístic per enviar des de Barcelona al Líban components per fer drons kamikazes que Hezbollah fa servir per atacar Israel, estaven actives des del 2022, segons consta a les investigacions fetes pel Servei d'Informació de la Guàrdia Civil. Una operació antiterrorista de gran abast que diumenge, tal com va avançar ElNacional.cat, es va explotar a Barcelona i també a Badalona, amb la detenció de tres persones.
Una d'elles, Firas Arab Housseini, ha ingressat a presó per formar part de Hezbollah. Els altres dos detinguts també són libanesos, si bé un d'ells té doble nacionalitat, també espanyola. Aquesta cèl·lula terrorista operava des del carrer de València, al centre de Barcelona, a tocar de la Sagrada Família, i els investigadors de la Guàrdia Civil creuen que van poder arribar a enviar material al Líban que ha permès fabricar més d'un miler de drons kamikazes que els terroristes han llençat contra el país hebreu.
Catalunya-Alemanya-Líban… i Israel
Segons han explicat fonts de la investigació a ElNacional.cat, aquestes bombes suïcides que el Líban llença contra Israel s'aconsegueixen al mercat negre. Si bé la milícia té rang d'exèrcit popular, necessita el suport exterior, de grupuscles com els que, suposadament, liderava aquest home des de Barcelona, per aconseguir armament. Les armes de guerra tenen un circuit molt més controlat, però el material que permet construir aquests drons que Hezbollah fa servir per matar civils al nord d'Israel es pot trobar en altres circuits menys vigilats. Des de Barcelona, amb aquestes empreses pantalla, que simulaven dedicar-se a altres coses, sobretot transports, el principal investigat comprava i traslladava, per carretera, el material cap a Alemanya —fet que va fer saltar les alarmes i va també activar la col·laboració amb la policia d'aquell país— i d'allà acabava al Líban per fabricar aquests drons suïcides.
La investigació no ha estat fàcil. El material que comprava aquest suposat col·laborador de Hezbollah és de doble ús, components que sols no tenen cap mena de perillositat, però que adquirits per qui no toca i en una zona com el Líban, els investigadors sospiten que eren utilitzats pels terroristes per atacar les Forces de Defensa d'Israel (FDI) i també civils, a la zona nord del país hebreu, on, per cert, hi ha desplegat l'exèrcit espanyol, en una missió dels cascos blaus de l'ONU. Fa mesos, i sobretot des de l'escalada d'hostilitats arran de l'atac massiu del 7 d'octubre per part de Hamàs contra civils israelians, a la zona sud, que el Líban ha llençat desenes de drons. Fonts de la Guàrdia Civil asseguren que s'han trobat peces que aquesta cèl·lula terrorista havia comprat i mogut cap allà des de Barcelona, fet que confirma, també, la investigació del Servei d'Informació de la Guàrdia Civil i l'Audiència Nacional.
Des de Barcelona, per via terrestre, arribaven a Alemanya, i des d'allà, en vaixells de càrrega, s'enviaven cap al Líban, on es feien servir per fabricar aquests mortífers drons que Hezbollah després utilitza contra Israel. La investigació segueix oberta i si bé és l'any 2022 quan es detecta un increment de l'activitat de les empreses pantalla que utilitza Firas Arab Housseini, les empreses que feia servir aquesta cèl·lula logística de Hezbollah estan creades els anys 2017 i 2015, fet que fa pensar que abans de començar a ser vigilats per la intel·ligència antiterrorista, ja havien comprat i enviat al Líban material que acabava sent utilitzat com a armes de guerra. La investigació del cas Mirlo no ha desvelat, ara per ara, qui i com pagafva aquests materials que, des de Barcelona, passant per Alemanya, rebia Hezbollah al Líban.