No era la primera estafa que feia però sí la més sofisticada. Així ho creuen els Mossos d’Esquadra que des de l’octubre de 2021 van darrere del noi de 22 anys, veí de Lliçà d’Amunt, Ivan T.C. -a la foto vestit de negre-, qui creuen que és el líder d’un entramat de gairebé 70 pàgines web que es dedicaven a simular botigues digitals per estafar a possibles compradors, una operació que va avançar ElNacional.cat la setmana passada. Els productes no arribaven mai i es quedaven els diners dels compradors, arribant a estafar, segons les primeres estimacions dels Mossos d’Esquadra, a més de 4.000 persones i per un valor de 2,5 milions d’euros i podrien ser molts més.
Les estafes anteriors que li consten a aquest expert en informàtica detingut pels Mossos per liderar aquesta piràmide de webs falses són de poca envergadura. Estafes, sempre en l’entorn digital, però lluny de la magnitud d’aquesta estafa que ara s’ha pogut desmantellar. Però quan va veure que hi havia fil per guanyar diners aprofitant l’internet va reclutar amics seus -de Bigues i Riells, la Roca del Vallès, Lliçà d’Amunt i Granollers- per posar en marxa una estafa a gran escala.
Ell liderava la banda, que tenia dos escalafons per sota, tots amics seus, que els hi pagava segons les feines que feien. Des de crear noves pàgines web fins a obrir, com a testaferros, comptes corrents per tal de vincular les passarel·les de pagament on rebien les transferències que feien les víctimes quan pagaven amb targeta de crèdit des de les webs que activaven per estafar.
Ofertes cridaneres per aconseguir víctimes perfectes
Les webs simulaven ser botigues on es podien comprar tota mena de productes de jardí, mobiliari, electrodomèstics i decoració a preus molt baixos, però que mai arribaven. S’aprofitaven d’ofertes molt cridaneres, de descomptes que podien arribar al 80 i 90% per fer d’esquer i a més, invertien grans quantitats de diners en publicitat de posicionament a Google, per sortir a dalt de tot de les cerques, un fet que els hi atorgava un gran flux de visites i, per tant, potencials víctimes.
Des de l’octubre de 2021 que es van començar a rebre denúncies contra les webs i les empreses que havien posat en marxa l’Ivan i els seus amics, que els Mossos els hi van anar seguint la pista. L’inspector que ha liderat la investigació, el sotscap de l’Àrea d’Investigació Criminal (AIC) de la regió policial Metropolitana Nord, Òscar Macarella, ha reconegut que en un primer moment no sabien que l’entramat que havia organitzat el jove de Lliçà d’Amunt tenia aquesta envergadura. Estirant el fil van anar trobant pàgines web i empreses pantalla que intentaven emmascarar les estafes, fins a poder arribar quantificar, de moment, un valor de frau d’entre 2,5 i 3 milions d’euros i més de 4.000 víctimes per tot l’Estat.
La banda tenia fins i tot un local d’exposició on tenien diversos electrodomèstics per si hi havia visites o fins i tot inspeccions administratives. Les empreses legals que havien constituït tenien entre els seus objectius la compravenda de productes com els que venien a les pàgines web, però mai van arribar a tenir estoc disponible; era impossible que els productes que venien des de les botigues que havien dissenyat s’arribessin mai a entregar.
On són els milions d’euros estafats?
Després de desmantellar tota la xarxa de webs, que arriben a 70, sent el primer cop que els Mossos d’Esquadra fan aquest tipus de precinte digital, ara la policia encara no ha acabat la seva feina. Els set arrestats, entre ells també el líder de la banda, Ivan T.C., ja són al carrer però els investigadors a càrrec de l’inspector Macarella segueixen treballant a fons per analitzar tota la documentació recuperada dels pisos i els locals escorcollats el passat 27 de juny.
Un dels objectius, que s’ha convertit en una peça separada i secreta de la investigació judicial, és saber on han anat tots els diners que durant aquests mesos han estafat a les víctimes. El total pot arribar a 3 milions d’euros, però encara no s’han localitzat. Els detinguts estan acusats d’estafa, d’organització criminal i també de blanqueig de capitals. Tot i que la policia no entra en detalls, pel secret d’actuacions, sí que han explicat que ara la qüestió és saber on han fet cap els diners.
Fonts de la investigació asseguren que els arrestats, sobretot els de la part de dalt, portaven un tren de vida elevat, lluny de les seves capacitats. Tenien cotxes i motocicletes d’alta gamma -durant els escorcolls n’han confiscat set- però no en feien gran ostentació. Sí que feien sortides d’oci, que és on es creu que destinaven la gran part dels diners que aconseguien estafar a persones de tot Espanya, però sense cridar l’atenció. En els escorcolls es van trobar moneders digitals de criptomonedes, que s’estan investigant, tot i que, en el moment de la seva confiscació, estaven buits.