Finalment, ja hi ha dia. Serà el 7 de maig. Després del multitudinari funeral del papa Francesc celebrat aquest dissabte, els cardenals arribats a Roma continuen aquest dilluns les congregacions generals, les reunions preparatives per al conclave. L'objectiu és que els purpurats localitzin un candidat i teixeixin aliances per votar a la Capella Sixtina. El cardenal sud-africà, Wilfrid Fox Napier, ja havia avançat aquest dilluns al matí en declaracions a RTVE que se sabria de seguida la data en què se celebrarà el conclave. La convocatòria no pot superar els 20 dies des de la mort del papa, i per això el seu inici es calculava ja entre el 5 i 10 de maig.

Un dels principals candidats a convertir-se en el pròxim papa, tant segons l’opinió pública com en prediccions basades en intel·ligència artificial, és el cardenal filipí Luis Antonio Gokim Tagle. Arquebisbe emèrit de Manila, Tagle s’ha consolidat com una figura moderada dins l’Església catòlica, amb una actitud oberta cap a l’acollida de persones homosexuals i migrants. Però, sobretot, es considera un pont estratègic cap a l’Àsia, una de les regions on el catolicisme experimenta un creixement més vigorós.

L'elecció d'un nou papa

L’elecció d’un nou papa és un esdeveniment extraordinari que transcendeix l’àmbit religiós i adquireix una dimensió històrica. Milions de persones d’arreu del món estaran pendents del que passi al Vaticà els pròxims dies, quan els cardenals es reuneixin per votar, en secret, el successor del papa Francesc. Però en aquesta ocasió, més enllà del simbolisme i la solemnitat del moment, hi ha un altre element que en marca la diferència: la tecnologia.

La basílica de Santa Maria Major de Roma s’ha convertit aquest diumenge en un dels llocs de culte més concorreguts de la capital italiana. Més de 30.000 persones s’hi han acostat des de les set del matí i fins al tancament del temple, a les nou del vespre, per visitar la tomba del papa Francesc, oberta per primera vegada al públic després que fos enterrat aquest dissabte en una cerimònia privada, posterior al seu multitudinari funeral.

Primera decisió: què fer amb Angelo Becciu

La primera dificultat que hauran d’afrontar a partir d'ara els cardenals serà la possible participació d’Angelo Becciu, a qui el papa Francesc va retirar els privilegis de cardenal per la seva implicació en un escàndol financer —pel qual ha estat condemnat—, tot i que ell insisteix que conserva el dret d’entrar al conclave. Diversos mitjans han informat de dues cartes que hauria mostrat el secretari d’Estat, Pietro Parolin, durant les primeres congregacions, signades pel mateix Francesc, on s’indicava que Becciu no podia participar-hi. Tanmateix, aquestes cartes no han estat confirmades oficialment. Davant la seva insistència, els cardenals es veuran obligats a votar en secret si permeten o no l’entrada de Becciu a la Capella Sixtina. L’excardenal havia ocupat càrrecs de gran influència dins la cúria, com el de substitut d’Afers Generals de la Secretaria d’Estat i prefecte de la Congregació per a les Causes dels Sants.

Què significa la data del conclave

El conclave s’hauria de convocar entre el cinc i el deu de maig, per tal de respectar el termini màxim de vint dies després de la mort del pontífex. Es considera que, si la data escollida s’apropa al cinc de maig, podria ser indicatiu d’un cert consens previ sobre el candidat a succeir el papa Francesc. En canvi, si s’opta per una data més propera al deu de maig, això es podria interpretar com un senyal de debat obert i manca d’acord entre els cardenals sobre qui ha de ser el pròxim pontífex.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!