La Comissió Europea va proposar el passat 26 de març que les llars europees emmagatzemin subministraments essencials per almenys 72 hores davant una possible crisi, en el marc d’una nova estratègia de preparació per afrontar amenaces com desastres naturals, pandèmies, ciberatacs o, fins i tot, una guerra. El context geopolític actual, marcat per una creixent bel·ligerància de les grans potències mundials, va ser el que va motivar a la Unió Europea a preparar als països membres per a qualsevol contingència que pugui amenaçar els seus ciutadans. L’objectiu és fomentar una “cultura de preparació” i assegurar que, en situacions extremes les famílies poguessin cobrir les seves necessitats bàsiques sense ajuda eterna immediata. Arran de l’anunci i promoció del kit d’emergència, moltes famílies van reflexionar sobre el seu grau de preparació de la crisi, que en el cas de les famílies espanyoles, sembla que va causar efecte. La meitat dels espanyols està a favor del kit proposat per la UE, i de fet, la majoria dels ciutadans assegura que el te completa o parcialment preparat, segons consta en l’últim baròmetre del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) relatiu al mes d’abril.
La majoria està d’acord amb el kit
El 55,4% dels espanyols es mostra d’acord o molt d’acord amb aquesta recomanació de la UE de què les llars tinguin una sèrie de reserves d’aigua, medicaments, bateries i aliments per subsistir aquestes 72 hores sense ajuda externa en cas d’agressió, ciberatacs, desastres naturals o amenaces imminents. El 10,4% diu estar molt d’acord i el 45% d’acord, mentre que el 39,4% que diu que està en contra: el 14,5% afirma estar molt en desacord i el 14,5% en desacord.
Estan preparats 7 de cada 10
De fet, 7 de cada 10 enquestats consideren que la seva llar està preparada per subsistir 72 hores sense ajuda externa, enfront només de 3 de cada 10 que creu que no ho està. En concret, el 69,2% dels enquestats asseguren que estan preparats per afrontar aquesta contingència, mentre que el 29% reconeix que no. En aquest sentit, la majoria dels espanyols enquestats pel CIS (un 82,7%) assegura que té completament equipat (el 33,2%) o parcialment equipat (el 49,5%) aquest kit, davant un 16,4% que considera que actualment no compta en la seva llar amb aquest kit.
Cal recordar que el kit de supervivència de la UE inclou elements essencials com aigua potable (almenys 3 litres per persona i dia), aliments que no es facin malbé (conserves, aliments liofilitzats o enllaunats, fàcils de preparar i que no requereixen refrigeració), una farmaciola de primers auxilis i medicaments d’ús habitual), llanterna i material d’il·luminació (piles de recanvi, espelmes i mistos resistents a l’aigua i vent), una ràdio de piles o maneta per rebre informació en cas de tall d’electricitat i internet; una bateria externa per carregar dispositius electrònics essencials, la documentació important (DNI, passaport, receptes mèdiques i pòlisses d’assegurances en borses estanques per protegir-los de l’aigua), una cuina portàtil (fogonet de gas o similar, juntament amb el combustible necessari), diners en efectiu, jocs de taula i articles d’higiene.
Manual de supervivència
En la darrera pregunta del CIS, els enquestats es van mostrar completament a favor de què el Govern d’Espanya hauria de distribuir un manual de supervivència a les llars, amb instruccions clares sobre com actuar davant emergències com agressions, ciberatacs, desastres naturals o amenaces imminents. El 72,2% dels espanyols enquestats van respondre afirmativament i un 25,2% creu que no ho haurien de fer. A Europa són diversos els països que han elaborat aquest tipus de manuals de recomanacions o ha publicat webs amb advertències i guies, com per exemple Suècia, Noruega, Finlàndia, Bèlgica, Dinamarca, França, Països Baixos, Polònia i els països bàltics.