La nova 'carrera espacial' privada segueix el seu camí. El multimilionari Jeff Bezos, fundador d'Amazon, s'ha enlairat aquest dimarts cap a l'espai amb un objectiu molt clar: esdevenir el primer vol espacial comercial turístic, ja que el seu predecessor no ho va aconseguir.

El seu 'rival', Richard Branson, va arribar als 86 quilòmetres d'alçada en el seu vol amb Virgin Galactic. Una xifra que queda una mica lluny d'allò que es considera realment l'espai: la comunitat internacional va acceptar els 100 quilòmetres com el punt on comença l'espai, un límit que s'anomena la línia Kármán i on Branson no va arribar. Aquí és on vol arribar Bezos.

Superar el límit de Branson

El multimilionari americà vola amb la nau reutilitzable New Shepard, creada per Blue Origin, una empresa que ell mateix va crear. Compta amb una cambra pressuritzada des d'on podran gaudir de l'extraordinari paisatge. A més, el sistema d'aterratge del dispositiu permet que la nau es col·loqui en posició vertical després d'onze minuts de vol. En canvi, Branson i Virgin Galactic van realitzar el viatge en un avió espacial suborbital que pot oferir viatges de fins a quinze minuts.

Viatja amb el seu germà, Mark Bezos, la pionera en aviació de 82 anys Wally Funk i el jove milionari Oliver Daemen, que esdevindrà la persona més jove en arribar a l'espai. "Després de quinze vols de New Shepard, estem preparats", va afirmar el director executiu de l'empresa, Bob Smith.

El negoci del turisme espacial

La competència entre Bezos i Branson, que sembla que guanyarà el fundador d'Amazon, té a veure amb una mena de carrera espacial. Res a veure amb la batalla que van protagonitzar els EUA i l'URSS: ara el focus està sobre el negoci dels viatges a l'espai. Aquí és on entra en joc l'excèntric multimilionari Elon Musk. Mitjançant la seva empresa SpaceX, Musk ja s'ha compromès a fer una expedició privada a la Lluna, programada per l'any 2023.

La nau New Shepard abans de l'enlairament 

Encara no coneixem al 100% el cost d'aquests viatges, però podem imaginar-nos qui se'ls podrà pagar: la companyia de Branson, Virgin Galactic, ja va anunciar que el preu del bitllet es trobarà al voltant dels 4 milions de dòlars. Però segurament hauran de millorar el servei i arribar una mica més alt si volen cobrar tant.

Aquest dimarts ha estat Jeff Bezos qui ha fet el pas de viatjar a l'espai. Serà el primer a arribar tan amunt de manera comercial, una fita que tan sols persones com la fortuna més gran del planeta (177.000 milions de dòlars, segons Forbes) poden aconseguir. És més, si Bezos va decidir fer un pas al costat a Amazon, va ser per dedicar-se de ple al seu projecte espacial.

El llançament s'ha produït a les 15:00 h, hora peninsular. La nau s'ha enlairat des de les instal·lacions de l'empresa Blue Origin ubicades a l'oest de Texas, als EUA. A les 15:10 el dispositiu ja s'ha posat en posició vertical perquè els passatgers poguessin gaudir del paisatge.

La nau de Blue Origin durant l'enlairament

 

Imatge principal: Jeff Bezos davant la nau New Shepard de Blue Origin / Efe