Jennifer Hermoso no es conforma amb la sentència que condemna com a agressió sexual el petó no consentit que li va fer el seu "cap" Luis Rubiales durant la celebració del Mundial l’estiu del 2023. No és que li sembli poc la multa de 10.800 euros que el jutge va imposar a l’exvicepresident de la Federació Espanyola de Futbol, sinó que és l’absolució del delicte de coaccions el que no comparteixen la jugadora i el seu entorn, i el que més ha sobtat les seves companyes de selecció i l’opinió pública en general. L’advocada de Rubiales, Olga Tubau, ja va anunciar aquest dijous que recorreria contra la sentència dictada per l’Audiència Nacional per intentar l’absolució del seu client, sobre el qual ara pesa una condemna per agressió sexual, encara que el jutge no va decretar pena de presó i que la multa econòmica (10.800 euros), la indemnització a la jugadora (3.000) i la prohibició d’acostar-se a menys de 200 metres o comunicar-se amb ella en un any no siguin considerades penes excessives. Rubiales vol quedar exonerat d’una condemna per agressió sexual que no s'extingeix encara que la víctima perdoni l’agressor, que queda en el registre d’antecedents i que pot afectar futures oportunitats laborals i personals.

Faltava, però, la confirmació del fet que la jugadora també recorreria contra la sentència. RTVE va avançar la notícia que la jugadora havia llegit la resolució i que havia pres la decisió de recórrer, segons va explicar el seu equip jurídic. El seu advocat, Ángel Chavarría, havia avançat que “l’important és que ha estat condemnat per agressió sexual”, i deixava oberta la porta a la possibilitat de presentar un recurs. “Un cop l’estudiïn, Jennifer prendrà la decisió que consideri més convenient”. Chavarría ha anunciat aquest divendres que, després d’aquest estudi de la resolució de la sentència del magistrat José Manuel Fernández-Prieto, la jugadora havia decidit tirar endavant el recurs, que el seu advocat interposarà davant la Sala Penal.

El delicte de coaccions, el punt discordant

L’absolució del delicte de coaccions és el que més ha sorprès de la resolució judicial, com va reconèixer Irene Paredes, la capitana de la selecció espanyola, que es va mullar (a diferència de la seleccionadora Montse Tomé i el president de la Federació, Rafael Louzán, que van treure pilotes fora) i va valorar la sentència. La defensa blaugrana va considerar “encertada la condemna per agressió sexual” i va admetre que li semblava “cridaner” i “estrany” que no hi hagués condemna per les coaccions. Paredes va afirmar que les seves paraules representaven “el resum del que pensa el vestidor”, tot i que les jugadores expressen “respecte” per la justícia.

El govern espanyol, per la seva part, ha celebrat que “hagi quedat clar que un petó no consentit és una agressió sexual. Punt. Així de clar. També són valors que s'inculquen a la societat espanyola i són molt positius”, va assegurar el ministre de Justícia, Félix Bolaños, que també va destacar “la valentia” de Jenni Hermoso. “Avui, afortunadament, gràcies a exemples com el de Jenni Hermoso, hi ha menys por de denunciar i menys impunitat per als agressors”.

També recorrerà l’AFE com a acusació particular

La sentència, doncs, no ha deixat contenta cap de les dues parts, ni tampoc a l’Associació de Futbolistes Espanyols (AFE), que va exercir d’acusació popular, i que també presentarà recurs contra la sentència, segons va anunciar l’advocada María José López, al·legant que sol·licitaven una pena més alta i consideren que les coaccions han quedat provades durant el judici. “Uns responsables van intentar per tots els mitjans que la jugadora sortís (per minimitzar el petó)”. Per això, segons ha explicat, parlaran “amb la Fiscalia i l'acusació particular per establir una estratègia conjunta”. Per la seva banda, el Ministeri Públic no ha decidit encara si recorrerà. Les parts tenen deu dies per presentar els seus recursos.

El magistrat Fernández-Prieto va donar per provat que Rubiales va fer "de manera sorprenent un acte que atempta contra la llibertat sexual d'una altra persona, sense consentiment de l'agredida”, però, en canvi, va justificar que imposés una pena tan baixa al·legant que l'agressió, “sent sempre reprovable, és enquadrable dins de les de menys intensitat (...) del Codi Penal, ja que no hi ha violència ni intimidació”. El punt més polèmic de la sentència, el de l’absolució del delicte de coaccions, deixa sense càstig les accions de l’exdirector de la selecció espanyola, Albert Luque, l’exseleccionador femení, Ángel Vilda, i l'exresponsable de màrqueting de l'RFEF, Rubén Rivera, per considerar que no havia quedat “prou provat que exercissin cap acte de violència ni d’intimidació sobre Jennifer Hermoso” o el seu entorn.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!