Els Jesuïtes de Catalunya han registrat 145 denúncies per abusos sexuals de 29 religiosos i 15 laics dins de la institució des del 1948 i fins a l'actualitat, tot i que, la majoria de casos no hi ha recorregut penal per prescripció del delicte o mort de l'agressor. Sis dels casos encara no haurien prescrit i la companyia els denunciarà a la fiscalia. En una roda de premsa aquest dijous a Barcelona per presentar l'informe sobre violència sexual a la Companyia, que ha comptat amb la col·laboració del bufet d'advocats Roca Junyent, el delegat i portaveu de l'ordre religiós a Catalunya, Pau Vidal, que ha fet públic el nom complet de 14 agressors sexuals, sobre els quals s'ha obert un procés judicial ordinari o canònic. Vidal ha afirmat que fins "ara no havíem donat els noms", però, en canvi, aquest dijous ha volgut revelar la seva identitat —molts d'ells ja coneguts pels mitjans de comunicació— entre els quals han destacat Lluís Tó, amb 25 denúncies, i Francesc Peris, amb 24 denúncies. Seguit d'Emilio Benedetti, 14 denúncies, Francesc Roma, 8 denúncies, José Climent, 8 denúncies, Amado Ardid, 6 denúncies, Eudald García, 5 denúncies, Pere Sala, 3 denúncies, Antonio Moré de Mora, 2 denúncies, Robert Pascual, 2 denúncies, José Boter, 2 denúncies, Antoni Roigé, José Soler i Albert Tarés, amb 1 denúncia cadascun. 

La decisió de fer públics els noms és el primer dels 7 compromisos que la Companyia assumeix a Catalunya per reparar a les víctimes i evitar que aquests fets puguin tornar a succeir.

Roda de premsa dels Jesuïtes de Catalunya / Europa Press

Casos d'abusos als jesuïtes

Sobre l'actuació de l'ordre davant d'aquests episodis de pederàstia, Vidal ha reconegut "que la situació va fallar i no vam protegir els menors, no vam escoltar les víctimes, els mecanismes no existien, i si existien, no van actuar". També ha afegit que portaran davant de la Fiscalia sis casos comptabilitzats, els que sostenen que encara no han prescrit. Del total de 145 casos denunciats per pederàstia que els Jesuïtes tenen comptabilitzats, en 91 d'ells l'ordre té alguna dada que els permet tenir informació sobre qui són els agredits, mentre que la resta són denúncies anònimes. Precisament, sobre aquests casos, han indicat que són persones que han transmès el seu testimoni a través dels mitjans de comunicació sense identificar-se o comunicacions que els han arribat a la Companyia a través dels canals oberts. 

Vidal ha indicat que, en els casos que sigui possible, l'ordre religiosa es personarà com a acusació en els processos penals, amb la voluntat d'acompanyar i donar suport a víctima d'abusos sexuals. "Si ja no hi ha procediment penal, s'obrirà un procés canònic, un segons les lleis de l'Església, que mai substitueix la justícia penal, però quan aquesta ja no pot actuar, eclesiàsticament encara podem fer alguna cosa”, ha afegit. Pel que fa als llocs on es van perpetrar els abusos, la majoria van ser les escoles de Casp i Sant Ignasi, tot i que, també en altres centres que dels jesuïtes i entorn de l'ordre religiós, fora dels centres educatius. Els jesuïtes afirmen que "la investigació no pot concloure que jurídicament hi hagi hagut encobriment per part de la Companyia" encara que reconeix que pot haver-hi una clara omissió del dret a l'ajuda de les víctimes i s'ha escudat en una cultura organitzacional errònia en el passat. La companyia també s'ha compromès a retirar tots els reconeixements i homenatges als agressors sexuals de menors al si de la institució.

Del total de les víctimes, 64 són homes, 76 són dones i 5 no s'ha pogut identificar, perquè en el cas de 91 víctimes han estat identificades i la resta d'afectats han presentat la denúncia de manera anònima. Pel que fa a les edats, 137 eren menors en el moment dels fets i 8 eren ja adults. De les denúncies amb víctimes identificables, 81 són per abusos a les escoles dels Jesuïtes a Catalunya i 10 en altres àmbits, com el pastoral o l'acompanyament espiritual. "Demanem disculpes i assumim la nostra responsabilitat moral", ha expressat Vidal. 

Incident amb les víctimes

Els Jesuïtes de Catalunya han impedit que les víctimes d'abusos sexuals que s'han concentrat a la seu de la companyia accedeixen a la roda de premsa. El responsable de comunicació del centre ha justificat la decisió recordant que la convocatòria era dirigida únicament als mitjans de comunicació i quan les víctimes han arribat a les 10:00 hores no hi havia lloc. Les víctimes han repartit fulls volants i han expressat el seu malestar per la decisió d'impedir-los l'entrada: "Mai ens van demanar perdó", ha manifestat una d'elles, Laura Calzada, que ha afegit que la societat ha vist que els Jesuïtes tenen un problema enorme i que no es preocupen a reparar a les víctimes. Els afectats han criticat que els Jesuïtes hagin elaborat un informe sense comptar amb ells, i els han acusat de demanar perdó només "de cara a la galeria".

"Humilitat, reparació i n'hi ha prou de teatres, que és el que avui estan fent aquí: un informe fantàstic pagat per una empresa privada perquè digui que va haver-hi casos mal fets", ha continuat Calçada, que ha afegit que, malgrat demanar perdó a les víctimes no els serveix. "Volem saber com repararan a les víctimes i com s'apartaran de la societat, perquè no té sentit que estiguin prop de nens i de l'educació", ha continuat Calçada. Jordi de La Mata, víctima d'agressió sexual en el col·legi dels Jesuïtes de Sarrià, s'ha mostrat indignat per haver-se quedat al carrer i ha lamentat que es tracti d'un informe unilateral: "L'ajuda no s'imposa, l'ajuda es dona i per a això cal preguntar a l'altra part què necessita, així que això és una imatge per a la galeria".