El passat i el present de la família reial espanyola al complet. El rei Joan Carles ha acceptat la invitació de la casa reial britànica i assistirà al funeral per la mort d’Elisabet II el proper dilluns 19 de setembre a la Badia de Westminster. Segons han confirmat fonts de la Zarzuela, els reis emèrits, Joan Carles i Sofia "tenen intenció d'acudir" a la ceremònia fúnebre, al costat dels actuals monarques, Felip VI i Letizia Ortiz. Atesa la bona relació que hi ha entre les dues corones, la Casa de Windsor havia convidat pare, mare, fill i esposa a través de l’ambaixada que el Regne Unit té a Espanya. També han convidat les delegacions de Bèlgica, Dinamarca i els Països Baixos a través dels caps d'Estat, excaps d'Estat, als seus esposos i esposes i al príncep hereu de Dinamarca.
Era previsible que Felip i Letizia Ortiz anessin a Londres com a membres de la reialesa europea, però els dubtes planaven sobre l’assistència de Joan Carles I després que Sofia confirmés que també acompanyava la delegació espanyola. La figura de l’emèrit incomoda a la Zarzuela, a la Moncloa i a bona part de la diplomàcia estatal per la imatge pública que projecta. Al final, ha saltat la sorpresa i l'emèrit també serà a Londres. Per tant, el dilluns 19 de setembre sabrem si es repeteix la fotografia conjunta dels quatre monarques després de l'enrenou que va provocar la fortuna exterior del pare de l'actual cap de l'Estat.
El currículum judicial de Joan Carles
Després que la justícia espanyola arxivés totes les causes que tenia obertes contra ell, Joan Carles va tornar a Espanya aquest maig per participar a les regales de vela que es fan cada any a Sanxenxo, a Galícia. No va ser, ni de lluny, un retorn discret després de marxar d'Espanya als Emirats Àrabs l'agost del 2020. Llavors li va enviar una carta al seu fill Felip en la qual justificava la seva decisió arran de la repercussió pública de "certs esdeveniments passats" de la seva vida privada. En qualsevol cas, el retorn a Galícia va aixecar polseguera, va incomodar el govern espanyol i, davant de tots els focus, centenars de ciutadans el van anar a rebre i aplaudir al port esportiu d'aquesta localitat gallega. No és d'estranyar, doncs, que hagi acceptat la invitació de Windsor.
Avui en dia Joan Carles I no té en marxa cap causa judicial a Espanya després que la Fiscalia del Tribunal Suprem desestimés tres investigacions que havia engegat pels seus negocis a l’estranger. Tot i això, encara en té una pendent, precisament, al Regne Unit. Un jutge britànic ha de prendre la decisió de processar-lo per la demanda que l’examant Corinna Larsen va interposar contra ell per assetjament.