Preparar el tauler de joc. Col·locar les fitxes corresponents després d'haver-se llegit les instruccions o fer-ho de memòria si ja es coneix el joc. Barrejar les cartes amb cura i triar els personatges o repartir el joc. Preparar-se, en definitiva, per cabussar-se en una realitat paral·lela per jugar un contra un, en un joc cooperatiu o de rol. Alguns diuen que els jocs ensenyen com es comporta l'altre; altres, és possible que simplement assumeixin un paper determinat per intentar guanyar la partida o despistar els adversaris. Sigui el que sigui, una estona sense pantalles i sense pensar en el coronavirus i altres històries mentals.
Els jocs de taula han tingut un creixement exponencial durant la pandèmia. Això no és cap secret, però, també ha servit per captar nous jugadors. "Jugar a jocs de taula és més exigent que llegir un llibre, necessites més persones, necessites entendre de què va el joc i també necessites saber-ho explicar perquè tothom ha d'estar al mateix nivell", explica el director del festival DAU de Barcelona, Oriol Comas. "Jugar és una activitat humana des de fa 5.000 anys i no té data de caducitat", fet que es va posar de manifest durant el confinament del mes de març. "En els dies més foscos de la pandèmia, teníem més temps que mai, estàvem tot el dia junts. I vam haver de descobrir com viure junts 24 hores cada dia. Els caps de setmana són així, però es fan coses. Es va a la muntanya, potser es menja fora, etc. Però durant el confinament, no".
Tot plegat va quedar en suspens i es van haver de trobar altres maneres per (sobre)viure. "Moltes famílies on els pares no tenen relació amb els fills o on els fills tampoc tenen gaire relació entre ells van haver de buscar estratègies de supervivència i per passar-ho bé durant aquest temps". Sense anar més lluny, Comas recorda que a la televisió hi sortien coses que es podien fer a casa, activitats conjuntes, idees, gent ballant, coses que es podien fer entre generacions.
Jocs pandèmics
"Molta gent va entendre intuïtivament que eren dies per jugar perquè no pots fer maratons de sèries cada dia". En aquest sentit, els jocs del confinament han estat Dixit, Aventura en el tren o Catan, que es van vendre més que en el mateix període del 2019. Les vendes durant el confinament van pujar i, després, amb l'obertura progressiva les botigues de jocs, havien creat públic, segons constata Comas. "La gent prefereix anar a la botiga i comprar els jocs cara a cara, el més habitual no és entrar a una botiga i demanar un joc concret, sinó més aviat escoltar recomanacions basant-se en alguna idea que tinguis al cap". D'aquesta manera, moltes famílies van introduir els jocs de taula com una activitat més per distreure's i trobar-se.
O en altres paraules. "La pandèmia ha tingut el mateix efecte que tenen els festivals, s'omplen de gent que vol conèixer els jocs", detalla. Així, constata que moltes vegades es va als festivals amb la voluntat de conèixer jocs i que te n'expliquin de nous, per poder triar i remenar entre les opcions possibles. "Durant la pandèmia has après a jugar tu sol", remarca.
Potser en els últims mesos, hi ha alguns altres jocs que han resultat més coneguts o que se n'ha sentit a parlar més. Hi ha alguns jocs com el Virus o Pandemic que, tot i no ser especialment considerats els jocs del moment, també han estat presents potser amb un pes especial per la situació que vivim actualment. Confinaments, coronavirus 24 hores al dia i jugar a infectar i a fer d'epidemiòlegs. "Virus és un joc molt simple, has d'aconseguir formar un cos amb quatre parts sanes i després hi ha virus i atacs a altres jugadors. És molt recomanable perquè és simple", subratlla. Una cosa ben diferent del Pandemic: "És molt interessant però més complex. Tècnicament és considerat un familiar plus perquè necessites més atenció i dedicar-hi un dia o dos a la setmana, com seria el cas també de Pandemic Legacy".
Jocs de taula online
El que sí que ha deixat el confinament també és un augment dels jocs de taula online. "Això és quelcom que ha existit de sempre, ara, però, algunes plataformes que s'han desenvolupat s'han fet molt grans". D'aquesta manera, insisteix que un dels jocs per excel·lència per jugar des de l'ordinador són els jocs de rol. "No és la mateixa experiència, però en els jocs de rol es parla molt, de què fas, quines intencions hi ha. I és fàcil fer-ho amb un Zoom, per exemple. Amb altres jocs és més difícil".
Que el món en línia ha vingut per quedar-se no és nou. També amb els jocs de taula, per paradoxal que pugui semblar. De fet, per la situació d'enguany provocada pel coronavirus el Festival DAU de Barcelona s'ha celebrat en línia. I una de les coses bones que ha portat l'edició d'aquest 2020 és que els continguts segueixen penjats a la plataforma i són accessibles des de qualsevol punt.