Ja fa més d’un segle que Henry Ford va revolucionar el món laboral amb les jornades de 8 hores al dia amb dos dies de descans i ara alguns experts apunten que ja és hora d’evolucionar i fer un altre pas endavant en els drets dels treballadors: la jornada laboral de 4 dies. Aquesta setmana el País Valencià ha aprovat ajudes a les empreses que redueixin un 20% la setmana laboral dels treballadors mantenint-los el sou per tal d’incentivar les companyies a provar de fer el canvi. Cada cop són més els països i les empreses que s’hi sumen, però és possible que s’apliqui al nostre país?

 

Legalment, ho és. El contracte de jornada completa a Catalunya és de 40 hores setmanals, però les empreses tenen llibertat per reduir els convenis. Per tant, les companyies que vulguin aplicar-ho ja ho poden fer. El problema és que no hi ha cap mena de regulació al respecte, per exemple, pel que fa a com haurien de quedar els salaris. El Govern explica que és una proposta que “està sent considerada”, però sembla que no és una qüestió que ni la Generalitat ni l’Estat tinguin de manera prioritària sobre la taula. 

La reforma de la jornada laboral fa mesos que va arribar al Congrés arran d’una proposta de Más País i la iniciativa d’empreses com Telefònica i Desigual. Si bé és cert que Espanya està duent a terme un projecte pilot amb 160 empreses i 3.000 treballadors, tot apunta que, de moment, el debat s’ha esborrat de l’agenda mediàtica. De fet, genera discrepàncies entre el govern espanyol. Mentre Unides Podem pressiona per reobrir el que ells consideren una “negociació necessària”, que els socialistes argumenten que ara “no donaran prioritat a aquesta qüestió”. A més, sindicats i patronals destaquen que caldria abordar-ho amb tots els agents socials.

Jornada laboral de 4 dies: molts interrogants

La iniciativa fins fa poc podia semblar una idea utòpica i distant, però la realitat és que cada cop compta amb més suport de la comunitat científica. De fet, gairebé tots els països europeus estan fent proves pilot. Els punts de vista són molts i les preguntes també: què passarà amb la productivitat? És rendible? Es tocaran els sous? Fomentarà la contractació? 

Segons l'OCDE, un treballador espanyol treballa una mitjana 1.686 hores cada any amb una productivitat de 48 euros cada hora, mentre que a Alemanya en treballen 1.368 i generen 61 euros. La realitat és que l’Estat és dels indrets amb menys productivitat de la zona euro, el principal argument dels contraris a aplicar aquesta mesura. Tanmateix, hi ha experts que asseguren que faria l’efecte contrari i que millorar les condicions dels treballadors incentivaria la producció. El debat està servit i sembla que va per llarg. 

Què ha fet el País Valencià?

El País Valencià ja fa anys que és pioner en mesures d'aquest tipus. Ara, han obert línies d'ajuts per a les empreses que redueixin les jornades mantenint el sous als treballadors. En concret, passaran de fer 40 hores a 32 hores, que es podran repartir de la manera que vulguin, ja sigui en 4 dies o en 5 dies fent menys hores. Les companyies gaudiran d'una subvenció de més de 9.000 euros en tres anys per cada treballador a qui ho apliqui. En total, la iniciativa té un pressupost d'un milió i mig d'euros durant tres anys.