PSOE i Sumar han arribat a un acord per investir Pedro Sánchez i reeditar, així, un govern de coalició a la Moncloa. Una de les mesures que han pactat, i una de les més reivindicades pel partit de Yolanda Díaz, és reduir la jornada laboral sense que això afecti el salari del treballador. Concretament, els dos partits han acordat una jornada laboral de 37,5 hores setmanals, que deixaria enrere l'actual de 40 hores. Si bé és una rebaixa significativa, hi ha països que encara treballen menys hores i n'hi ha d'altres que, fins i tot, més. En quins països es treballa més i menys per setmana?
🕑 Reducció de la jornada laboral: totes les claus de la proposta de Sumar
Jornades laborals al món: en quins països es treballa més i menys per setmana?
Les jornades laborals varien depenent del país, encara que, igual que Espanya, la majoria tenen establert un màxim de 40 hores setmanals. És el cas d'una llarga llista d'estats, com el Canadà, Grècia, Hongria, Itàlia, Estònia, Finlàndia, Polònia, Portugal, Lituània, Eslovènia, Suècia, Corea, Letònia o els Estats Units, els quals tenen un horari setmanal reglamentat de 40 hores, segons les dades recollides per l'Organització de Cooperació i Desenvolupament Econòmic (OCDE).
Ben lluny es troba França, amb una jornada laboral de 35 hores, establerta des de 1998. Tanmateix, cal dir que la legislació francesa permet ampliar l'horari dels treballadors en casos excepcionals i, per tant, no sempre es respecta la normativa. La jornada ordinària també és menor de 40 hores a Bèlgica o a Austràlia, on és de 38 hores. Per contra, Turquia i Xile tenen establertes jornades laborals més llargues, que arriben fins a les 45 hores. Però la jornada laboral setmanal més extensa és a Colòmbia i Mèxic, on els treballadors, per llei, poden arribar a fer 48 hores setmanals.
Jornada laboral a Dinamarca, Alemanya o els Països Baixos: quina és?
En països com Dinamarca, Alemanya o els Països Baixos no hi ha un límit de jornada laboral marcat per les autoritats. Així, tot depèn de la negociació col·lectiva, que acostuma a ser menor a 40 hores. De fet, l'OCDE recull una clara diferència entre l'horari setmanal reglamentat i la jornada mitjana pactada en cada estat, és a dir, aquella que indiquen els convenis col·lectius. Segons les xifres, a Alemanya s'acostuma a treballar unes 38,2 hores de mitjana setmanal, el mateix que a Espanya. Pel que fa a Països Baixos, baixa fins a 37,4 hores i a Noruega a les 37,5. A Bèlgica, on la jornada laboral establerta és de 38 hores, es redueix a 37,8, mentre que a França augmenta a les 35,6, encara que continua tenint el registre d'hores setmanals treballades més baix.