"Aquí teniu el vídeo del mena marroquí de Canet de Mar, a aquests que els donarem la pagueta fins als 23 anys, els nens de Pedrito Piscines. Per cert, després per a més INRI la viola, aquests energúmens i aquestes manades de marroquines no sortiran als mitjans". Aquesta és la primera piulada investigada a Espanya per difondre fake news, que en concret, difama contra el col·lectiu dels menors no acompanyats (menas). En el tuit, l'home que va compartir la piulada assegurava que en el vídeo hi apareixia un mena agredint una dona a Canet de Mar, població del Maresme, però la realitat era ben diferent: les imatges s'havien enregistrat a la Xina. Per això, aquesta piulada s'ha convertit en el primer cas de notícia falsa que arriba a judici a l'Estat, després que fa gairebé un any, el desembre de 2021, la Fiscalia demanés presó per l'autor del missatge.
Mogut per l'animadversió contra els immigrants marroquins
Concretament, l'internauta, que havia publicat al seu compte de Twitter altres comentaris xenòfobs i símbols ultres, està acusat d'un delicte contra els drets fonamentals i llibertats públiques pel qual la Fiscalia li demana una condemna de dos anys de presó i una multa de 6.480 euros. Ara, arran de la difusió d'aquest vídeo acompanyat d'un missatge fals, el tuitaire, J.J.M., s'ha convertit en la primera persona d'Espanya que s'asseurà a la banqueta per publicar "fake news" amb la finalitat de denigrar col·lectius vulnerables com, en aquest cas, els menors no acompanyats, de qui assegura que són "els nens de Pedrito Piscines", en referència al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i criticant un suposat silenci dels mitjans de comunicació sobre les agressions dels menors no acompanyats, aprofitant un vídeo gravat a la Xina per difamar en contra seva. Un any després, la Fiscalia manté en el seu escrit d'acusació que el processat va actuar "mogut per la seva animadversió i rebuig als immigrants estrangers d'origen marroquí" quan l'1 de juliol de 2019 va publicar un vídeo que assegurava corresponia a una violació que havia ocorregut dies abans a Canet de Mar.
Un vídeo molt compartit a les xarxes
A Twitter, ara mateix hi apareixen diferents piulades amb el mateix missatge i amb el mateix vídeo que ha estat investigat i ara arribarà a judici. Tots van ser compartits durant l'estiu del 2019, abans de la pandèmia i quan el concepte de "mena" estava al ordre del dia, aprofitat des dels partits d'extrema dreta com ara Vox per atacar el govern espanyol de coalició. A més, el missatge fals ja citat anava acompanyat del concepte "passa'l", fet que va provocar que encara me´s gent el compartís al seu mur de Twitter, omplint la xarxa social d'una mentida. En alguns casos el missatge també canvia: "Aquest és un MENA de Canet de Mar, un nen de Pedrito Piscines, li pega i després la viola", deia el perfil d'un aficionat taurí, etiquetant els perfils del PSOE i Podemos. La majoria d'usuaris que el van compartir tenen com a fotografia de perfil una bandera d'Espanya i missatges ultres a la seva biografia.
El vídeo original que incloïa el missatge, de 45 segons i que va ser visualitzat 21.900 vegades, mostrava un home agredint brutalment una dona, a cops de peu i cops de puny, i després intentava abaixar-li els pantalons per acabar agafant-la del cabell i arrossegant-la per terra. L'enregistrament, però, no tenia cap relació amb cap agressió sexual ocorreguda a Canet de Mar, sinó que era un vídeo d'una pallissa a la Xina, difós per les autoritats d'aquell país per aconseguir identificar el seu autor mitjançant la col·laboració ciutadana.