Avui el Tribunal Suprem jutja Francesc Homs. L'exconseller de la Presidència és el quart imputat en el cas que es va jutjar fa 15 dies al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, amb Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau al banc dels acusats. Homs és aforat i per aquest motiu el cas ha passat al Suprem. Contra el que diu i recomana la llei, el Suprem no va voler assumir tot el cas, va enviar la part de la cúpula del Govern català a Barcelona i es va quedar només el diputat del Congrés.
Mentre a dins se celebra el judici, fora hi ha convocada una concentració de suport. L'ANC ha organitzat autocars per anar fins a Madrid.
Homs declararà avui durant la primera sessió del judici que comença a les 10:00. La seva advocada li ha deixat via lliure per decidir a qui vol respondre i a qui no. I tot i que durant el judici de Barcelona, on va comparèixer com a testimoni, va voler que el fiscal li fes preguntes, i a més li va retreure que no l'interrogués, podria ser que en el seu propi judici Homs es negués a respondre al Ministeri Públic.
Entre les línies de la defensa hi ha l'argument de la fiscalia, que va emetre un informe segons el qual no hi havia delicte. Homs ha lamentat que no hagin acceptat com a testimoni el president espanyol o l'exfiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce. En canvi, Artur Mas sí que hi ha d'anar. Serà l'últim testimoni a comparèixer dimarts a la tarda.
Mas declararà en condicions especials, perquè està acusat en el mateix cas i, de fet, pendent de sentència. Tot i que el Suprem no ha dit específicament que Mas pot comparèixer amb advocat, com sí que va passar amb Homs al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Artur Mas no està obligat a respondre a allò que no vulgui. En el judici a Barcelona, l'expresident es va fer responsable de tot.
El guió previst
El judici comença aquest dilluns, 27 de febrer, i acabarà el dimecres, 1 de març. Hi ha sessions de matí i tarda. La primera sessió del matí està reservada exclusivament a Francesc Homs. L'acusat declararà després de les qüestions prèvies.
A les quatre de la tarda del mateix dilluns començaran a comparèixer els testimonis, entre ells, Felip Puig. Alguns fan doblet. Són càrrecs de confiança de l'anterior Govern, tant dels gabinets de Presidència com de Governació, com Jordi Escalé, responsable de la consulta del 9-N.
Dimarts està destinat als testimonis de la Presidència. Entre ells, l'expresident Artur Mas, que serà l'últim a comparèixer a la sessió de la tarda. Abans, per la sala de vistes de la Sala II del Tribunal Suprem passaran els testimonis de perfil polític com Miquel Buch, president de l'ACM; Carles Viver i Pi-Sunyer, president del Consell Assessor per a la Transició Nacional; Josep Martí, secretari de Comunicació del Govern de Catalunya; i Albert Lamarca, president de la Comissió Jurídica Assessora del Govern de la Generalitat.
Dimarts també declaren, entre d'altres, Jordi Vilajoana, ex secretari general de la Presidència, Ignasi Genovès, director general de Difusió de la Generalitat de Catalunya; Federico Undina, director de l'Institut d'Estadística de Catalunya; i Carles Fabró, cap de protocol de la Generalitat.
Dimecres el Suprem ha reservat l'última sessió als perits i als dos guàrdies civils que ja van declarar a Barcelona i que van redactar l'informe tècnic sobre els treballs informàtics a la web Participa 2014, per mirar de demostrar que el Govern, tot i la prohibició del TC, va seguir endavant amb el 9-N.
Homs tancarà el judici en l'últim torn de paraula després que totes les parts presentin els informes finals.