Tres anys després de la vaga general del 14 de novembre del 2012, on Ester Quintana va perdre un ull, arriba el judici d'aquest cas. Serà el primer judici penal per lesions de pilota de goma, amb dos mossos asseguts al banc dels acusats com a presumptes responsables de les lesions. El destí ha fet que el judici coincideixi amb la celebració del Dia de les Esquadres el proper dilluns 11 d'abril. És el dia de la policia catalana on es condecoren i homenatgen els agents. Tota la cúpula i plana major d'Interior i dels Mossos estarà a l'Auditori del Fòrum en l'acte protocol·lari més important del cos, mentre dos dels seus companys afrontaran el judici per l'acusació de llançar una pilota de goma i fer-li perdre l'ull a Ester Quintana.
"Que fort!", exclama Quintana a El Nacional, sorpresa per la coincidència. Espera el judici amb ganes. "Han estat 3 anys molt durs i espero que arribi el judici". Es mostra prudent i a l'expectativa. Tant pel que fa al que pugui passar durant la vista, com pel que suposa el seu cas pels Mossos d'Esquadra. El seu cas és el de la darrera lesió de pilota de goma a Catalunya. Una arma que ja fa més d'un any que no utilitza el cos policial català. Es van retirar arran de la comissió d'investigació que es va obrir al Parlament i després de l'extens debat que hi hagut sempre amb aquesta pràctica i que va pujar de to amb el cas Quintana i la gestió que en van fer des d'Interior l'exconseller Felip Puig i l'exdirector general de la Policia Manel Prat, que va acabar dimitint temps després.
"Haurem de veure quan acabi tot si podem dir que el meu cas ha estat un abans i un després en la justícia, pel que fa a la impunitat, i en la manera de fer dels Mossos", diu Ester Quintana.
En una entrevista a El Nacional, el director general de la Policia, Albert Batlle, no va amagar que li agradaria estalviar-se el judici i la incomoditat que ha generat al cos: "Crec que hem fet un esforç reparador molt important, molt important. Al principi, preservant la presumpció d’innocència de tots els que estiguin involucrats en aquest cas. Probablement això va ser conseqüència d’una actuació policial, que possiblement serà molt difícil de determinar, però en canvi nosaltres hem fet aquest esforç per fer la indemnització", va afegir.
Entre 2 i 9 anys de presó
Els Mossos acusats són un sotsinspector i un escopeter. La fiscalia demana per a ells 2 anys de presó per lesions, per una imprudència greu, i 4 anys d'inhabilitació.
Tot i que la pena de la Fiscalia és més baixa, el Ministeri Públic es mostra contundent en el seu escrit d'acusació: "Van incomplir els protocols sobre com actuar durant una manifestació". També destaca que no van adoptar les mesures necessàries per evitar danys a terceres persones. Els dos acusats formen part de la unitat de la Brigada Mòbil (BRIMO) que el 14 de novembre van dispersar manifestants de la vaga general. La furgoneta va anar a plaça Urquinaona, plaça Catalunya, Rambla Catalunya, Gran Via i el passeig de Gràcia. Just en aquest punt és on hi havia Ester Quintana i on va rebre l'impacte. A la Gran Via s'estaven produint aldarulls, però al passeig de Gràcia, no. Tot i així els Mossos van dispersar. L'escrit de la Fiscalia diu que la situació era de "tranquil·litat", que quedaven "escassos manifestants, que estaven "en fase de dispersió" i que "marxaven voluntàriament" de l'indret. No hi havia ningú amb objectes perillosos ni ningú va oposar resistència.
L'escopeter va llançar dos trets. El primer va ser net. Era una salva, un tret per dissuadir però sense munició. El segon va ser en canvi un tret ofegat, com si alguna cosa sortís de l'arma llarga: Una pilota de goma. L'arma que es fa servir per disparar les salves i les pilotes de goma és la mateixa. Quintana creuava el passeig de Gràcia corrents davant la presència policial, quan va rebre l'impacte. Minuts abans, estava a la vorera acomiadant-se d'uns amics tranquil·lament. Després dels trets els agents van marxar en direcció a la Borsa, al passeig de Gràcia. Un cop acabat l'operatiu, el SEM va alertar els comandaments dels Mossos que hi havia una persona ferida amb explosió ocular, que és el diagnòstic que reben els ferits de pilotes de goma. I un dels comandaments va veure Quintana a l'ambulància completament desorientada i explicant que havia rebut l'impacte fort d'alguna cosa a la cara.
L'acusació particular demana 9 anys per un delicte de dol eventual. A l’escrit d’acusació s'argumenta que els policies van disparar voluntàriament i coneixedors del “perill vital real” del tret. L'advocada Laia Serra assegura en l'escrit que "malgrat saber que era un despropòsit disparar bales de goma contra vianants que es trobaven caminant a una trentena de metres, i que s’estaven contravenint perillosament les normes de seguretat i principis rectors, el sotsinspector 3.772 va ordenar al seu agent escopeter 14.211, que tenia a la vora, que disparés en la direcció on hi havia Ester Quintana”.
Interior ja ha admès que Quintana va perdre l'ull arran d'una acció policial. Per això li va pagar una indemnització de 260.000 euros. L'acord inclou que Ester Quintana renuncia a reclamar les indemnitzacions als dos acusats, renuncia a la part civil. Ja paga per ells la Generalitat. Al que no renuncia és a la possibilitat que assumeixin responsabilitats penals i paguin pel mal que li van fer amb la inhabilitació i la presó.
Sense pilotes
El cas Ester Quintana va ser determinant per eliminar de l'armament de Mossos les pilotes de goma. La decisió surt a partir de la comissió d'investigació del Parlament on també hi va intervenir Quintana.
Els altres ulls
La indemnització de Quintana no és l'única que ha concedit la conselleria. Interior ha fet un canvi d'estratègia en aquest sentit, i, a diferència del conseller Puig, que va negar que es disparés qualsevol mena de projectil en el cas Quintana i que després va haver de rectificar fins a tres vegades, el conseller Jané ha demanat per escrit disculpes als ferits i el departament està negociant les indemnitzacions. El mateix Albert Batlle admetia a El Nacional el canvi d'estratègia i el fet que "l'Administració pública en un Estat democràtic ha d’estar en condicions de donar comptes de les actuacions, i està claríssim que en algunes intervencions com les que corresponen a una Policia hi ha un percentatge d’errors. El problema és que aquests errors puguin ser detectats i que es puguin corregir. Hauria de ser una pràctica normal del conjunt dels serveis públics".
Aquest mes de gener passat un altre ferit de pilota de goma va cobrar una indemnització. Va ser Nicola Tanno, que va rebre l'impacte en el foc creuat durant la càrrega que hi va haver a la carretera de la Bordeta el 12 de juliol del 2010, just després de la victòria d'Espanya en el Mundial de futbol. La indemnització de 200.000 euros que va rebre i les disculpes públiques del conseller són "un tancament, un final d'etapa", deia Tanno a El Nacional. "No sé si aquesta xifra és la que hauria de ser, però com a mínim tinc el reconeixement per part d'Interior que es van equivocar".
Malgrat aquest reconeixement, ni Tanno ni altres víctimes de pilota de goma, com Oscar Alpuente o Jordi Naval, han aconseguit que el seu cas acabi amb un judici i amb els mossos al banc dels acusats. El primer serà el d'Ester Quintana.
Quintana ha estat des del primer moment una de les víctimes de pilota de goma més mediàtiques. La seva lluita personal per sobreposar-se de la pèrdua de l'ull i fer justícia va acabant ser una lluita global. No s'ha negat mai a donar el seu punt de vista, al contrari, ha fet tot el possible per sensibilitzar.