"Les lesions produïdes per bala de goma, es corresponen amb les lesions [de Quintana] i són compatibles amb el relat de la víctima", segons ha indicat la pèrit forense Lluïsa Puig en el judici del cas Ester Quintana. Les lesions d'Ester Quintana són compatibles amb una lesió de pilota de goma, al seu entendre. Lluïsa Puig té 37 anys d'experiència i ha atès els 6 ferits que hi ha hagut a Catalunya de pilota de goma. I ha estat la més contundent dels pèrits que han declarat fins al moment en el judici del cas Quintana, juntament amb el seu company forense.
"Per l'experiència que tenim dels 6 casos d'esclat ocular per pilota de goma en el Servei de Clínica Mèdico Forense de Barcelona, els casos són iguals, i aquest és el més greu", ha assegurat Puig.
L'altre pèrit, Juan Antonio González, oftalmòleg amb 30 anys d'experiència, també ho ha corroborat: "Aquestes lesions no es corresponen amb una pilota d'esquaix, ni de tennis, ni amb un pal. No es corresponen i això que n'he vist centenars. Només es corresponen amb un objecte i són compatibles amb un impacte de bala de goma".
Els dos pèrits han explicat que un factor determinant per donar credibilitat a la pilota de goma és la velocitat i la distància. En cap cas, un projectil de foam llançat des de 40 metres no hauria provocat les lesions que va patir Quintana. I en el cas d'haver provocat algun tipus de lesió, el tret s'hauria hagut de disparar de tan a prop que Quintana hauria vist perfectament el mosso damunt seu disparant. El diàmetre de la pilota, el fet que reboti i el material de què està feta són els altres tres elements que assenyalen clarament que l'objecte que va impactar contra la cara de Quintana va ser una pilota de goma.
"El més compatible amb què hagi produït aquesta lesió és una pilota de goma. És més lesiva, l'altra té una la base que és de plàstic. Es tira a terra i no rebota. En canvi la pilota de goma l'agafes, la tires i fa un rebot tremend que té una velocitat de 720 km per hora", ha remarcat. Al seu entendre, la velocitat que agafa és la causa de la gravetat de les lesions que produeix.
Els dos forenses han estat clars, i s'han arribat a encarar amb la defensa dels mossos acusats, que han intentat en tot moment fer compatible l'impacte amb un projectil de foam. Un fet que han negat una vegada i una altra els dos forenses acreditant arguments mèdics i la seva experiència en aquests casos. "El projectil no produiria lesions tan fortes com les de la pilota de goma. Aquestes lesions que fan un desplaçament de la cara no pot ser foam", han conclòs.
"L'impacte va ser brutal"
També ha declarat avui l'equip d'oftalmòlegs. "Va ser un objecte rom, amb una energia molt potent. Una pilota de goma és totalment compatible", ha afirmat un dels metges. "Jo he vist més impactes de pilotes de goma. És compatible, sí", ha conclòs.
L'oftalmòleg que va atendre Ester Quintana ha detallat com va ser la lesió. Ha explicat que clarament "estem parlant d'una pilota de goma d'una mida determinada" i destaca "sobretot l'energia" amb la que va colpejar la cara de Quintana. "L'impacte va ser brutal", ha assegurat.
El metge ha detallat com actua la pilota en el moment de l'impacte: "Trenca l’òrbita de l'ull i, superada la barra, arriba a l’ull i fa el mateix. Per una hiperpressió trenca l’ull. Per pressió. No per tall". I ha afegit que "parlem d'un impacte de molta energia".
Ni una pedra ni una pilota de tennis
Els pèrits de biomecànica han detallat com ha de ser l'impacte per produir les lesions que va patir Quintana. I un cop més, han assegurat que són compatibles amb una pilota de goma i descarten els projectis de precisió de foam.
Tenen en compte la velocitat, la distància i el material del qual està fet el projectil. I han reconstruït un trencaclosques: "Hem fet un càlcul i respecte a la diferència de massa, la pilota de goma és un 40% més pesada que el foam, i la velocitat un 60% més alta. La pilota de goma és un 3'5% més lesiva, en rebre un impacte des de la mateixa distancia respecte el foam". I ha conclòs: "És compatible amb una pilota de goma llançada amb gran energia". A resposta de totes les parts han exposat que un objecte amb punxa i afilat hagués produït un altre tipus de lesió.
Els pèrits han diferenciat clarament una lesió de pilota de goma amb una d'un altre objecte: "La pilota de tennis, no hauria fet una fractura de l'òrbita afectant 3 de les 4 parets". I han explicat que tenen en compte, a l'hora de fer l'informe, les circumstàncies en les quals passa l'impacte: "No estaven en un camp de tennis, no estaven al Trofeu Godó". "Una pilota de tennis és més gran i pesa més. És un impacte sobre una massa major amb una energia bastant inferior".
Sobre la possibilitat que algú llancés una pedra a Quintana, com havia apuntat inicialment la Conselleria d'Interior, han explicat que una pedra hauria produït un altre tipus de lesió perquè no és rodona, sinó que té irregularitats. "Hauria produït una ferida molt més sagnant i hauria tingut una afectació a la pell", han explicat.
Cau la versió del SEM
Els metges que van atendre Ester Quintana a l'hospital Sant Joan de Déu van posar en l'informe "Ferida. Pilota de goma Mossos". Avui en el judici, l'infermer que la va atendre ha afirmat que la ferida és "al seu entendre" compatible amb una lesió de pilota de goma. La seva declaració, igual que la dels forenses, contradiu el que van declarar els infermers del SEM que van atendre Quintana al Passeig de Gràcia, minuts després de l'impacte.
Els infermers del SEM tenien una experiència relativa en casos de pilota de goma, ja que un d'ells només havia atès un ferit de pilota per un impacte en una cama, però no en un ull.