Un any més, i ja en són cinc. Júlia i Marc són els noms més posats a Catalunya el 2021, per cinquè any consecutiu, segons l'Idescat. L'any passat van néixer a Catalunya 476 Júlies i 443 Marcs. Els segueixen, en el cas dels nens, Nil i Pol amb 436 criatures anomenades amb aquests noms. En el cas de les nenes, Martina, amb 418, i Mia, amb 408, són la segona i tercera opció per a les nenes nascudes el darrer any. A l'Àrea Metropolitana de Barcelona, el panorama és una mica diferent. Lucía i Leo van ser els noms més posats el 2021. En concret, a Barcelona van néixer l’any passat 297 nadons a qui es va dir Leo i 278 que es diuen Lucía. En ambdós casos representa un 15,7% dels naixements.
Els noms més posats de Catalunya en un any marcat per la natalitat baixa
L’any 2021 van néixer a Catalunya 57.704 nascuts vius, segons les dades provisionals d'Idescat. Aquest valor representa una disminució de l’1,3% del nombre de nascuts vius en relació amb les dades definitives de naixements del 2020. Si es pren com a referència el 2019, any previ a la pandèmia, el descens va ser del 6,2%. La baixada de natalitat es veu reflectida pel cop de la covid-19. Malgrat tot, la davallada de natalitat ha estat contínua en les darreres dues dècades. La zona del Penedès és l'única excepció de tota Catalunya, ja que va créixer un 5,3% més de naixements més que de l'any 2020.
Per contra, l’àmbit de Ponent (5,3%) i el de les Comarques Gironines (4,8%) són els que en registren una major disminució. L’Àmbit Metropolità registra només un 0,4% menys de naixements, el menor descens. De fet, només 7 comarques (l’Alt Penedès, l’Anoia, la Conca de Barberà, el Pla d’Urgell, el Priorat, la Ribera d’Ebre i la Segarra) registren l’any 2021 una xifra de naixements superior a la del 2019.
L'edat de les mares
L’edat de les mares en néixer els fills ha seguit endarrerint-se i se situa en 32,7 anys, mentre que l’edat mitjana al naixement del primer fill és de 31,7 anys. L’any 2021 s’ha endarrerit en mig any l’edat al naixement del primer fill, en comparació amb l’any 2019. A la Unió Europea, l’any 2020, l’edat mitjana a l'hora de tenir el primer fill va ser de 29,5 anys. El patró per edats de la fecunditat a Catalunya i a la UE presenta fortes diferències, amb un calendari de maternitat molt més jove de la UE. La taxa de fecunditat de les dones joves, de 20 a 24 anys, a la mitjana de la UE és del 36%, mentre que en la mateixa edat la taxa a Catalunya, és del 21%. Destaca la forta diferència en la taxa de fecunditat de les dones de 25 a 29 anys (48‰ a Catalunya i 84‰ a la UE). A partir dels 35 anys la fecunditat de les dones catalanes se situa lleugerament per sobre de la mitjana de la UE.
Els noms catalans més originals
Un cop anomenats els noms catalans més comuns posats als nadons o els que engloben el total de la població, a continuació et portem un llistat amb els noms catalans menys habituals que li pots posar al teu fill, per tal que a l'escola no el confonguin i sigui el més original de classe. Alguns d'aquests, poden ser: Ailo, Elm, Guim, Quel, Blau, Telm, Otger, Ponça, Quixot, Aledis, Iol, Rauric, Abacuc, Rosó, Betlem, Nura, Ferrera, Zoa o Guisla, entre d'altres.
Els noms catalans més antics
Però si entre el llistat de noms originals que t'hem proposat tampoc n'hi ha cap que t'acabi de fer el pes, potser el que estàs buscant el trobaràs entre els noms catalans més antics que es troben a Catalunya, entre ells: Arsenda, Antoni, Bartolí, Bonaventura, Climent, Constança, Cristòfol, Dolça, Elisenda, Eudald, Ferriol, Gueralda, Guifré, Grau, Hug, Jeroni, Mafalda, Miró, Oliva, Ponça, Quixot, Rispau, Sibil·la o Uguet, entre d'altres.