El dia 31 de gener es van tancar les dades de l'any policial, que va de febrer a febrer, i avui, a l'Ajuntament de Barcelona, els responsables policials dels Mossos d'Esquadra i de la Guàrdia Urbana de Barcelona han passat comptes després d'analitzar les dades de gener a desembre de 2024 i de confirmar, com ja ho començaven a indicar les dades de 2023, que els brots verds han seguit i que gairebé la totalitat de delictes contra el patrimoni han baixat l'any passat. Durant la reunió de la Junta Local de Seguretat, que ha presidit l'alcalde Jaume Collboni i la consellera d'Interior, Núria Parlon, acompanyada dels caps de la policia municipal Pedro Velázquez i la cap dels Mossos a Barcelona, Montserrat Estruch, i dels responsables polítics de les dues policies, ara sota el mateix paraigua, el del PSC, Albert Batlle i Josep Lluís Trapero, s'ha posat sobre la taula les dades recollides per Mossos i Guàrdia Urbana i s'ha confirmat que han baixat els delictes contra el patrimoni (robatoris, furts i assalts a cases i establiments) en més d'un 7%, que és el que genera més gruix de delictes a tota la ciutat.
Les dades són bones i avalen l'estratègia de la comissaria en cap a la ciutat, Montserrat Estruch, que des de juny de 2023 pilota amb un equip fet a la seva mida, una de les places més complicades de la policia de la Generalitat de Catalunya. Des del primer dia que va desembarcar a Barcelona, després d'haver fet un curs accelerat de comandament al costat del comissari Sergi Pla, a la regió metropolitana Nord, va tenir entre cella i cella actuar en dues línies, rebaixar la corba delictiva, que pujava de manera perillosa després de la reobertura total de la pandèmia, i explicar-se millor per combatre també la percepció d'inseguretat que s'havia instal·lat a la ciutat. Ha tingut un equip de comandament potent i una plantilla d'agents com mai havia tingut la ciutat de Barcelona, fruit de les darreres promocions de Mossos. L'alcalde de Barcelona ha celebrat les dades, i tot i que s'ha volgut mostrar prudent i humil, ha recordat que l'Ajuntament ha entès que la preocupació de la ciutadania amb la seguretat i també ha enviat un missatge que a la ciutat cap delicte "petit o gran" quedarà sense càstig. Collboni també ha assegurat que "s'ha notat el canvi" en referència amb el canvi d'administració al Govern de la Generalitat, mostrant agraïment a la consellera d'Interior, Núria Parlon.
Les dades confirmen la tendència positiva
Les dades, de moment, avalen la fórmula Estruch, que ha girat com un mitjó el pla Tremall (han detectat que hi ha 452 multidetinguts actius a la ciutat), ha desplegat més agents al carrer i ha fet dispositius especials, de noms pintorescos (Càtena, Vetra, Silent, Lambreta i Vidre), per saturar la via pública i pressionar els delinqüents que s'havien pensat que Barcelona era casa seva. Durant l'any 2024 han crescut un 20% les persones que s'han identificat al carrer, han pujat un 4,5% les detencions i un 6,3% els imputats, s'han fet un 9% més de dispositius i s'ha incrementat un 5,5% les dotacions policials.
A les percepcions d'inseguretat, la policia respon amb dades, també. Si fem un zoom als delictes contra el patrimoni, la majoria baixen. Un 16,5% de descens en el robatori amb força (15.802) i un 8,4% també de descens en els robatoris amb violència (12.710, un 41,9% són mòbils). També una baixada dels robatoris de cotxes i motos, d'un 16,3%. La baixada més destacada, pel volum total, és dels furts. S'ha baixat de la barrera dels 10.000, amb un descens del 6,3% en relació a 2023, arribant a estar per sota de xifres de 2015, d'abans de la pandèmia i del negre any 2019. Sobta també la baixada de robatoris al transport públic de la ciutat. El reforç de l'Àrea Regional del Transport Urbà (ARTU) ha intensificat més d'un 25% les hores de patrullatge al metro i als busos i això ha fet que, tot i que baixin els detinguts, s'hagi pogut reduir un 37% els fets delictius al metro i als busos de la ciutat si es compara amb les dades de 2019.
Els danys i les estafes també han baixat un 7,2% i un 5,3%, respectivament. Han caigut un 20% els fets delictius, denunciats, de robatoris amb força (és a dir, sense violència) a l'interior de vehicle i un 37% en naus industrials. També un 12% en cases i un 11% menys de robatoris en establiments. Destaca, però, que sí que han crescut un 11,7% els robatoris amb violència o intimidació en establiments. Assalts, la majoria amb armes blanques, en botigues i establiments, amb persones a l'interior. Les dades aïllen les xifres dels delictes a la xarxa, estafes telemàtiques, sobretot, que s'han disparat, però que no han estat recollides pels caps policials i on els Mossos d'Esquadra, tot i que hi dediquen forces, no saben, ara per ara, com combatre-ho. S'ha detectat que hi ha un viratge de la petita delinqüència cap a l'estafa digital, però policialment encara no s'ha trobat com fer-hi front.
Si bé les dades de robatoris i furts són bones, en l'apartat de delictes contra les persones, el cofoisme és impossible. Han crescut un 8% aquest tipus de delictes, amb un increment de temptativa d'homicidis, de lesions, maltractaments, amenaces i coaccions, amb percentatges molt elevats. A Barcelona, durant l'any 2024, i segons les dades de Mossos, s'han denunciat 1.144 agressions sexuals, un 3,9% més que l'any 2023. En aquests delictes sexuals, però, s'han augmentat un 10% les detencions i s'han identificat un 35% més de persones. Les resolucions de casos (si bé, molts són en l'àmbit familiar i entorn conegut de la víctima) es mantenen si es compara amb les dades de 2023.
Cada dia 78 detinguts a Barcelona
Si les dades totals dels 365 dies de 2024 es divideixen, es pot saber que cada dia, a Barcelona, es detenen 78 persones i se n'imputen 168 més pels gairebé 500 fets que es coneixen i es denuncien. La xifra negra de fets que no s'acaben denunciant, alguns tècnics policials asseguren que creix, per la idea de la població que no serveix de res perdre, o invertir temps, informant la policia d'algun fet suposadament delictiu. Cada 24 hores a Barcelona els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana s'identifiquen 950 persones i es fan més de 2.000 actuacions.
Qui roba a Barcelona?
A la capital de Catalunya hi ha 452 persones que acumulen diverses detencions i que estan actius a la ciutat. Les cinc persones més detingudes durant l'any 2024 acumulen 189 detencions, i totes cinc sumen 354 antecedents. Alguns d'aquests es dediquen als robatoris violents, sobretot a la zona del centre, tot i que per la pressió policial, s'ha centrifugat també cap a altres barris de la ciutat. Tot i que els Mossos eviten donar la nacionalitat d'aquests multidetinguts, fonts policials confirmen que la majoria són joves i de nacionalitat estrangera, sobretot de la zona del nord de l'Àfrica i de la zona de l'est d'Europa. Els robatoris es cometen en més d'un 50% de cops per persones soles, en un 80% dels casos a la via pública, sense armes i, sobretot, amb l'objectiu de robar mòbils (quinze mòbils cada dia). Ha pujat el nombre de rellotges que s'emporten els lladres, una de les modalitats delictives que ha pujat i que l'Àrea Regional d'Investigació (ARI) de Barcelona té entre cella i cella, com també tot el negoci paral·lel de venda al mercat negre dels rellotges i dels mòbils que es roben a la ciutat de Barcelona. Per cometre aquests robatoris a Barcelona, molts d'aquests joves lladres ho fan fent servir patinets elèctrics, que prèviament han robat. Aquest passat 2024 es van fer diversos operatius per caçar lladres d'aquest tipus i s'han pogut intervenir 150 patinets elèctrics a lladres que els feien servir per escapar o fins i tot per poder assaltar les seves víctimes.
La guerra als narcopisos
A la ciutat de Barcelona, durant l'any 2024, s'han desmantellat 166 narcopisos, punts de venda i consum de drogues, i s'han retornat 47 domicilis als seus propietaris. El nombre de detinguts per tràfic de drogues relacionats amb aquesta tipologia ha estat de 200, segons les dades de la policia catalana. En aquest període també s'han intervingut 379 quilos de marihuana, 357 quilos d'haixix, 21 quilos de cocaïna, 15 quilos de MDMA, 7 quilos d'amfetamines, 1,7 quilos de ketamina, 408 grams de crac i 98 grams d'heroïna per part de l'ARI dels Mossos, que han centralitzat els investigadors especialitzats en la lluita contra les drogues de les diferents unitats d'investigació de les comissaries de tota la ciutat.
La tasca d'investigació d'aquesta unitat dels Mossos, amb la col·laboració d'agents de la Guàrdia Urbana, ha permès desmantellar de manera continuada els punts de venda, i, d'altra banda, la vigilància i la recuperació d'immobles ocupats, que posteriorment queden abandonats pels narcotraficants. A més, la col·laboració estreta amb l'administració de justícia ha fet que les ordres d'entrada i perquisició es concedeixin de manera molt àgil i que, per tant, es puguin reduir els problemes pels veïns honrats dels narcopisos, que veuen que les investigacions policials poden ser més ràpides i que és més fàcil que s'assaltin els pisos per buidar-los, detenir els traficants i recuperar la normalitat al bloc de pisos.