Un jutge ha conclòs que les empreses de moderació de contingut són responsables dels trastorns mentals que desenvolupen els seus treballadors al lloc de feina. Tot plegat neix del cas de la companyia CCC Barcelona Digital Services, que està subcontractada per Meta per revisar els vídeos que es comparteixen a les plataformes de la companyia per evitar que es pengin continguts violents o pornogràfics. Fa mesos, La Vanguardia va publicar que dels 2.000 treballadors, 400 estaven de baixa per les seqüeles psicològiques que els provocaven els vídeos de suïcidis, violacions assassinats i més que havien de veure diàriament. Segons informa ara mateix diari, dels afectats un va presentar una querella per danys i perjudicis, malgrat que l'empresa apuntava que l'estat psicològic de l'afectat no tenia res a veure amb la seva feina. Finalment, la justícia ha considerat que els danys psiquiàtrics del moderador són accident laboral i no pas una malaltia comuna. 

El jove ha denunciat l'empresa, on va treballar entre 2018 i 2020. En la seva denúncia, relata com durant aquest temps va haver de veure automutilacions, decapitacions o tortures cada dia. Tot plegat el va abocar a demanar la baixa perquè va començar a patir trastorns psiquiàtrics. De fet, avui dia, el jove segueix patint seqüeles com atacs de pànic, ansietat clínica greu, aïllament al domicili o despertars nocturns. 

Malgrat tot el que acreditava l'afectat, l'empresa ha sostingut que tots aquests trastorns no tenien res que veure amb la feina. La companyia apuntava que el jove ja tenia patologies prèvies perquè havia anat al psicòleg quan tenia 16 anys. Tot i això, la sentencia remarca que l'estrès relacionat amb aquesta dura feina ha estat l'únic desencadenant dels trastorns del demandant. 

Moderant contingut extrem 

 La funció principal d'aquests empleats és la de revisar el contingut més brutal que es publica a la xarxa: vídeos d'assassinats, de desmembraments, de violacions o fins i tot de suïcidis en directe. Alguns dels testimonis dels treballadors han explicat que durant una jornada laboral poden arribar a revisar uns 450 vídeos o imatges de contingut extrem. A més, aquests revisors han de tenir una "taxa d'encert" alta, que ascendeix fins al 98%, és a dir, que les seves decisions han de coincidir tant amb les d'altres moderadors com la de l'auditor superior. Si la taxa d'encert baixa, poden fins i tot, ser acomiadats. Els informes mèdics de diversos treballadors que han damnat la baixa recullen quadres l'estrès posttraumàtic, ansietat, insomni, depressió i fins i tot intents de suïcidi. 

 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!