La justícia no es cansa i insisteix amb la presència del castellà a la selectivitat catalana. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha tornat a ordenar al Govern que ofereixi els exàmens de les Proves d'Accés a la Universitat (PAU) en qualsevol de les llengües oficials de Catalunya, "sense preferència per cap d'elles", durant la convocatòria extraordinària d'aquest setembre prevista per dimarts, dimecres i dijous.

D'aquesta manera s'exigeix al Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) a impartir instruccions als presidents dels tribunals per garantir la decisió judicial, segons la interlocutòria a la qual ha tingut accés Europa Press aquest dilluns. A més, ha ordenat "no identificar" els alumnes en funció de quina llengua escullin per realitzar les proves, de la mateixa manera que no es pot apuntar quina ha estat l'elegida mitjançant noms i cognoms.

Recurs de l'Assemblea per una Escola Bilingüe

El tribunal resol així un recurs de l'Assemblea per una Escola Bilingüe, argumentant que la preferència "correspon als alumnes per una millor desimboltura dels seus exercicis". D'aquesta manera, l'elecció de la llengua dels enunciats de l'examen no podrà venir determinada per l'administració i s'haurà d'oferir de manera individual l'opció d'escollir-los en l'idioma oficial que prefereixin.

La mateixa Assemblea per una Escola Bilingüe ha celebrat la decisió judicial a les xarxes: "Demà a la selectivitat no es podran repartir primer els exàmens en català i preguntar els alumnes si el volen en castellà, sinó que hauran d'entregar un únic exemplar amb els idiomes oficials". 

El Govern, en contra

El TSJC ja va prendre aquesta decisió al juny, quan va obligar el Govern a facilitar els enunciats dels exàmens de selectivitat en català, castellà i aranès. Així suspenia el paràgraf tercer del punt 1.2.2 de les instruccions sobre el funcionament dels tribunals de les PAU, que contemplaven que es repartiran els enunciats en català i "només si algun alumne ho demana, donar-li la versió en castellà i recuperar la versió en català". Alhora, a efectes estadístics, calia fer constar quants se'n lliuren en castellà, "sense identificar els alumnes".

A la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, no li va agradar l'ordre del TSJC i va establir que les proves es desenvoluparien igual que en els últims anys. Així, com sempre, els alumnes que ho van desitjar van poder obtenir els enunciats en castellà, però inicialment es van lliurar en català. Res indica que aquesta no torni a ser l'actitud del Govern en la nova convocatòria, a la qual s'han matriculat un total de 5.121 estudiants

pau 2021 urv selectivitat acn

Reparteixen l'examen de selectivitat a la URV / ACN

Va ser per aquesta posició que fa cosa de dos mesos el TSJC va tornar a emetre l'ordre d'oferir els exàmens de la selectivitat en castellà, català i aranès en la convocatòria extraordinària de setembre, alhora que va informar que demanaria un informe per comprovar si es compleix la resolució. 

En la convocatòria de selectivitat de juny, aproximadament un 5% dels alumnes van demanar l'examen en llengua castellana. Segons la conselleria de Recerca i Universitats, el percentatge va ser l'habitual, "similar al de les convocatòries anteriors de les Proves d'Accés a la Universitat".

 

Imatge principal: Alumnes esperen el primer examen de les PAU a la Facultat d'Economia i Empresa de la UB / Europa Press