Pas clau i obligat. La magistrada de Badalona que investiga la incineradora del Besòs per fer emissions contaminants ja ha preguntat al Congrés dels Diputats si Eloi Badia (Comuns, en el grup de Sumar) és diputat en aquesta cambra, segons han informat fonts jurídiques a ElNacional.cat aquest dijous. Aquesta comprovació és obligada quan un jutge té una causa amb una persona aforada i ha d’elevar la instrucció a l’òrgan que el pot investigar. La Fiscalia  de Barcelona i la plataforma Airenet van presentar una querella contra Eloi Badia per la gestió de la incineradora, quan era regidor  d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica de Barcelona i president de TERSA -l’empresa pública que gestiona la planta que crema escombraries de l’àrea metropolitana- i contra el cap d’explotació de la planta.

Badia va obtenir l’acta de diputat al Congrés l'agost del 2023 i, per tant, és aforat al Tribunal Suprem. Quan rebi la resposta del Congrés, la titular del jutjat d’instrucció 5 de Badalona haurà de fer una exposició raonada amb els indicis delictius i elevar-la a l’alt tribunal espanyol. Al final, és el Suprem qui decidirà si assumeix o no la investigació contra el diputat dels Comuns.

Causa reoberta

Recentment, l’Audiència de Barcelona va fer reobrir i enviar a judici la causa de la incineradora, situada a Sant Adrià de Besòs. La secció 8a de l’Audiència de Barcelona considera que sí que hi ha indicis que la planta podria haver comès un delicte contra el Medi Ambient i haver posat en risc la salut de les persones perquè hauria cremat la brossa a una temperatura inferior i no s'eliminarien els contaminants, tal com exigeix la normativa europea. Tersa nega  aquestes suposades irregularitats.

Indicis d’irregularitat

El fiscal de delictes contra el Medi Ambient, Víctor Castells, i l’advocat de l’entitat Airenet, el penalista Francesc Jufresa, van demanar la reobertura de la investigació de la incineradora del Besòs, tal com va acordar l’Audiència de Barcelona. Inicialment, la magistrada va tancar-la en considerar que la planta complia els controls exigits per la Generalitat. 

La Guàrdia Civil, en una inspecció a la planta, autoritzada judicialment, va veure que es recollien xifres impossibles per cremar la brossa i des de l'empresa es va atribuir a un error de la recollida de dades sobre l'algoritme que programa el crematori. L'Audiència de Barcelona, però, ha subscrit la tesi del cos armat que hi ha "anomalies en les temperatures", fet que implica que la incineradora cremaria per sota dels 850 graus, temperatura amb la qual no s'eliminen les toxines.

Tot i la resolució, Tersa insisteix que no ha comès cap irregularitat i que la incineradora o planta de valorització energètica "disposa de l’última tecnologia per al correcte control i vigilància de la seguretat ambiental". A més, indica que té controls fets per universitats i empreses externes.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!