El Consell General del Poder Judicial ha allargat el reforç perquè el jutjat d'instrucció 13 de Barcelona pugui investigar en exclusiva el procés de l'1-O.
Té el suport des del 15 de març, però ara li ha prorrogat fins al 31 de desembre. En un principi el reforç al jutge Juan Antonio Ramírez Sunyer era de sis mesos perquè es pogués dedicar exclusivament a la instrucció del procés i a la investigació dels delictes de malversació, prevaricació, desobediència i revelació de secrets. Va quedar, així, alliberat dels judicis per delictes lleus, que assumeix el jutge de reforç.
La pròrroga l'ha tramitada la Unitat de Suport per a les Causes de Corrupció, l'ha demanada la sala de govern del Tribunal Superior de Justícia i el Consell General del Poder Judicial n'ha fet l'informe favorable. També hi ha l'autorització del Ministeri de Justícia per poder pagar el jutge de suport.
Ramírez Sunyer va començar a investigar el procés a partir de les declaracions de Santi Vidal, exjutge i exsenador d'ERC, sobre la hisenda pública i la suposada utilització de les dades personals dels catalans. A partir d'aquí es va anar desencadenant una causa general contra el procés, amb la investigació de la Guàrdia Civil, amb escoltes telefòniques i seguiments que va desembocar el 20 de setembre amb la detenció de 14 alts càrrecs del Govern i els escorcolls a la conselleria d'Economia i altres dependències de la Generalitat.
L'informe que serveix de base de l'acusació de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart surt d'aquestes investigacions. També l'Enfocats, que ha servit per processar els responsables dels partits que no eren en el Govern ni a la Mesa del Parlament, com Marta Rovira, Anna Gabriel i Mireia Boya.
Del jutjat 13 n'han sortit informes de la Guàrdia Civil sobre el paper dels Mossos el 20-S i l'1-O que s'estan fent servir en l'acusació contra el major Josep Lluís Trapero i la cúpula d'Interior a l'Audiència Nacional i contra els membres del Govern sobre els preparatius del referèndum.
Amb tot, el mateix jutge va admetre fa uns dies que no pot investigar la rebel·lió i sedició en un escrit en resposta a un dels advocats. De fet arriba a dir que ell ja va informar el Suprem que tenia aforats investigats per rebel·lió, però que el Tribunal Suprem va desestimar assumir-los en la causa del procés. És el cas de Josep M. Jové.
Ramírez Sunyer arriba a admetre que no hi ha indicis d'aquests delictes entre els seus investigats, a la vegada que explica que no ha deixat d'investigar la rebel·lió i sedició. Un despropòsit judicial que ha enutjat les defenses.