Un jutge de Barcelona ha citat com a investigats quatre veïns, a qui la fiscalia acusa del delicte contra els drets fonamentals i llibertats per haver fet piulades “humiliants” contra la família de Canet de Mar, que va aconseguir que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ordenés a l’escola Turó del Drac que la classe de P5 on va la seva filla es realitzi el 25% de classes en castellà. El titular del jutjat d’instrucció 12 de Barcelona els ha citat a declarar aquest setembre.
La fiscalia de Delictes d’Odi i Discriminació, dirigida per Miguel Ángel Aguilar, va obrir una investigació el desembre passat, en rebre diferents denúncies de Vox, Hablemos Español i l’Assemblea per una Escola Bilingüe per aquestes afirmacions a Twitter, i en alguns casos va arxivar les diligències per algunes persones i en d’altres els ha denunciat al jutjat, com aquests quatre veïns de Barcelona. Hi ha una altra denúncia de la fiscalia presentada en un jutjat de l’Hospitalet de Llobregat, que està pendent de si s’admet a tràmit.
La fiscalia afirma que era perquè la família desistís
La denúncia de la fiscalia d’Odi exposa que els quatre denunciats van publicar a Twitter expressions “humiliants i feridors” contra la família d’una menor escolaritzada a l’escola Turó del Drac, que en obtenir una sentència a favor del 25% de castellà van sol·licitar la seva aplicació i els denunciats van assenyalar-los de forma expressa "en represàlia per humiliar-los i vexar-los i sol·licitant fins i tot l’aïllament de la menor respecte la resta de companys, i, per tant, la seva exclusió social pel fet d’exercir el seu dret a usar la llengua castellana en els termes fixats pels tribunals“. Amb aquestes accions, segons la fiscalia, els denunciats “perseguien generar en la família sentiments d’angoixa, inquietud i intimidació que els fes desistir de la seva pretensió, servint, a més, d’avís per a altres famílies que poguessin tenir idèntics plantejaments lingüístics. ”
Un dels acusats va identificar la família
Pel que fa a les piulades, publicades el desembre de 2021, un dels acusats insulta als pares i els posa “Ñ de ñordo” i demana que es deixi sola la nena l’escola, “amb les conseqüències humiliants que comporta”, segons la fiscalia. Un altre va publicar els noms i cognoms de la família per tal que fos reconeguda públicament i “assenyalada per les seves reclamacions lingüístiques, fent una crida a què pateixin un infern mediàtic i que marxessin del poble”, i sosté el fiscal “tot en un to de menyspreu i animadversió per a tothom que parla castellà a Catalunya”. El tercer també proposava aïllar a la nena i titllava els pares de “colons no integrats i terroristes”.
“Cosifica la menor” per fer canalons
El quart acusat, segons el fiscal, va fer mofa públicament de la menor castellanoparlant “rebaixant-la i cosificant-la com si fos carn per fer canelons, i atribuint a la seva família la condició de feixista, amb la consegüent humiliació, individualitzada i assenyalant-la públicament per parlar en castellà”. Amb aquesta denúncia, el jutge Sergio Escalona ha resolt que poden ser fets delictius castigats fins a dos anys de presó i cita als quatre acusats a declarar com a investigats l’1, el 5 i el 12 de setembre.
Davant les denúncies per aquests insults a les xarxes socials i sobre un suposat intent de fer mal a la família, el centre escolar va aclarir que ni la menor ni els pares no havien rebut cap insult ni amenaça per part d’altres famílies del centre.
Polèmica lingüística
La resolució del TSJC que va imposar en una classe el 25% de castellà sí que va provocar que una trentena de famílies d’altres menors d’aquesta classe, amb el suport legal d’Òmnium, demanessin al TSJC que aturés l'execució de la sentència perquè també se sentien perjudicats. El tribunal no ho va acceptar com a mesura cautelar i ara ha de resoldre el fons. El tribunal és el mateix que ha enviat al Tribunal Constitucional (TC) les dues normes lingüístiques d’Educació aprovades pel Govern i el Parlament per superar la sentència del 25% i que les qualifica "d’inconstitucionals".