Els Mossos d’Esquadra ja han enviat als jutjats de Barcelona l’atestat amb les dues denúncies per agressió sexual contra el periodista Saül Gordillo, actual director del digital Principal, que van presentar dues redactores contra ell, que és el seu cap directe en aquest mitjà, que pertany al grup 8TV, segons ha confirmat ElNacional.cat de fonts properes a la investigació. La primera periodista de 23 anys, va presentar la denúncia el 20 de desembre a la comissaria de Sant Martí de Barcelona dels Mossos, en la qual va detallar que havia estat agredida pel seu superior l’1 de desembre a la discoteca Apolo, després del sopar d’empresa. Tres dies després, una segona redactora va denunciar Gordillo, exdirector de Catalunya Ràdio i de l’agència ACN, pel mateix delicte i durant la mateixa nit. Per això, la policia catalana ha adjuntat els dos casos en una sola investigació.
La policia catalana ha enviat les dues denúncies per separat, tot i que amb el mateix atestat, i s'espera que les dues s'investiguin en el mateix jutjat. El deganat entregarà les denúncies, de forma aleatòria, a un dels 32 jutjats d’instrucció que hi ha a Barcelona. És previst que el magistrat o magistrada que assumeixi la investigació citarà a declarar Gordillo, com a investigat per dos delictes contra la llibertat sexual, i decidirà si li aplica alguna mesura cautelar, com ara una ordre d’allunyament de les denunciants, si així ho demanen les afectades o la Fiscalia.
Fins ara, la investigació l'ha assumit la UCAS, la Unitat Central d'Agressions Sexuals dels Mossos. En ser dues denúncies i els fets van passar a Barcelona, es va decidir que la investigació la dugués aquesta unitat central, que acostuma a assumir les agressions sexuals amb diverses víctimes, tot i que el presumpte autor és conegut. Gordillo va ser citat i va anar a declarar a la comissaria de Sant Martí, on va negar els fets i va afegir que anava molt begut, segons algunes fonts. Els Mossos van descartar la detenció del periodista del Maresme. Fins ara, han recollit proves i la declaració de testimonis, com ara les imatges de les càmeres de la discoteca del Paral·lel, i la declaració de treballadors, que eren aquella nit al local. De la primera denúncia han transcendit força detalls, mentre que de la segona, cap. Només ha transcendit que podria haver ingerit alguna substància amb efectes de submissió química perquè va despertar molt desorientada. Les dues redactores estan de baixa.
Les penes amb la nova llei
Amb la nova llei del ‘només sí és sí’, tot acte sexual sense consentiment és qualificat d’agressió sexual, que es castiga d’1 a 4 anys de presó, pena que es pot agreujar fins als 8 anys si hi ha alguna circumstància agreujant, com ara la violència emprada o la vulnerabilitat de la víctima. I, l’agressió sexual amb penetració se sanciona dels 4 a 12 anys de presó.
De la primera denuncia, van transcendir tots els fets. "De manera imprevisible i sense adreçar-li cap comentari, va començar a agredir-la sexualment i a magrejar-la", afirma el text de la denúncia, que detalla que els tocaments van ser per dins dels pantalons shorts que duia ella. Afegeix que la noia es va quedar paralitzada, bloquejada, perquè es tractava del seu "cap jeràrquic", pràcticament "30 anys més gran" que ella. El text explica que la jove "va entrar en estat de xoc" fins que va aconseguir allunyar-se’n. Va trobar-se una companya i li va explicar el que acabava de passar. Tenia un atac d’ansietat, estava plorant i li costava respirar. Van acompanyar-la a casa. La jove ha necessitat assistència psicològica per l’agressió patida, i vint dies després ho va poder denunciar als Mossos.
L’empresa pot ser responsable penal
En publicar-se la primera denúncia, la consellera d’Igualtat i Feminisme, Tania Verge, va fer una piulada en què dona suport i ofereix assistència a la denunciant i “encoratja a altres potencials víctimes a trencar el silenci”. A Twitter, la ministra d’Igualtat, Irene Montero, també va donar suport a les víctimes, quan l’advocada penalista, Carla Vall, va donar “tot el suport i l’estima a l’agredida” del diari digital, i va recordar que “amb la Llei del ‘només sí és sí’ l’empresa té l’oportunitat de marcar un abans i un després en la resposta contra les violències sexuals”.
Certament, la nova llei integral de llibertat sexual (LO 10/2022) precisa que les empreses podran respondre penalment pels delictes contra la llibertat sexual i la integritat moral que puguin cometre els seus directius i empleats en el seu entorn laboral, si no evidencien que han adoptat mesures de prevenció. Davant la primera denuncia, el diari Principal va fer la notícia i va afirmar que l’empresa es va posar en contacte amb la redactora i li ha facilitat el protocol contra agressions de la companyia. I afegia que "ha contractat un perfil extern per garantir un acompanyament professional a totes les parts implicades". Ara, el jutge fixarà la declaració de Gordillo, així com de les víctimes, testimonis dels fets, i resoldrà sobre les proves que requereixin les parts.