El jutge de l'Audiència Nacional, Santiago Pedraz, recula i acorda suspendre definitivament el bloqueig cautelar de Telegram, que va ordenar divendres passat. En una provisió datada d'aquest dilluns, el jutge sol·licita un informe a la Comissaria General d'Informació de la Policia Nacional sobre la plataforma, així com la incidència que pugui tenir sobre els usuaris aquesta suspensió temporal. El magistrat ha dictat una interlocutòria que deixa sense efecte la suspensió temporal dels recursos associats a Telegram perquè considera que seria "una mesura excessiva i no proporcional".
En l'escrit, Pedraz explica que s'ha constatat una possible afectació a milers d'usuaris davant una suspensió temporal i, per això es planteja si la mesura resulta proporcional. Segons el jutge, la plataforma s'utilitza per a activitats delictives, "són més que múltiples usuaris de tota mena (particulars, empreses, funcionaris, treballadors en general…) que han optat per utilitzar Telegram, en brindar-los uns beneficis que altres plataformes no donen". Així doncs, conclou que la suspensió suposaria un clar perjudici a aquells milions d'usuaris que utilitzen aquesta aplicació de missatgeria.
Bloqueig de Telegram
Divendres passat, el jutge Pedraz va acordar bloquejar Telegram arran d'una denúncia presentada per Mediaset, Atresmedia i Movistar Plus per un presumpte ús no autoritzat de contingut audiovisual sotmès a drets d'autor. Dissabte, el magistrat va donar tres hores a les operadores espanyoles perquè, a partir de la recepció de la seva comunicació, suspenguessin els recursos associats a l'aplicació. Tanmateix, segons apunta Europa Press, el jutge no va arribar a executar aquest requeriment. La mesura del bloqueig va ser considerada pel jutge com a "necessària, idònia i proporcional" i no hi havia alternativa que pogués frenar la reiteració dels fets denunciats, ja que les autoritats de les Illes Verges —on es troba la seu social de Telegram— no han col·laborat amb la comissió rogatòria enviada perquè Telegram informés de determinades dades tècniques que permetien identificar els titulars dels comptes que s'havien fet servir per dur a terme la infracció dels drets d'autor.
La resolució del jutge Pedraz defensava que per al bon funcionament de la instrucció calia la pràctica de diligències incloses a la comissió rogatòria a les Illes Verges, per aquest motiu quedarien pendents nombrosos diligències d'investigació depenent de la informació que facilitarà l'execució de la citada Comissió Rogatòria Internacional. L'incompliment reiterat de la petició a les Illes Verges de 28 de juliol del 2023 apuntava que impedeix la continuació de la instrucció de la causa. Es va sol·licitar a Telegram que informés sobre determinades dades tècniques que permetrien identificar els titulars dels comptes utilitzats per a la infracció dels drets de propietat intel·lectual de les entitats personades com a acusació particular. El jutge assenyalava la manca de col·laboració de les autoritats, a les quals només se'ls demanava una activitat de comunicació als responsables de la xarxa social, va provocar que calgués adoptar les mesures cautelars sol·licitades per les acusacions particulars.
La decisió judicial ha estat criticada des de diversos àmbits professionals i polítics, des del Consell d'Enginyers Informàtics fins a l'organització de consumidors Facua, Vox i Podemos, així com per experts del sector digital.