Ampliació. El titular del jutjat de Primera Instància i Instrucció número 1 de Vic ha acordat ampliar la investigació sobre l’electrocució d’aus en torres elèctriques de la companyia Endesa de la comarca d’Osona a tota la província de Barcelona i fins a l’actualitat, davant la denúncia del fiscal de Medi Ambient, Antoni Pelegrín, que “la situació de risc persisteix” i els fets “tenen connexitat”. El fiscal sosté que els atestats dels Agents Rurals de Catalunya “posen de manifest que les instal·lacions d’E-Distribució esteses a la província de Barcelona estan generant des de fa anys una pèrdua de biodiversitat molt rellevant, que afecta espècies protegides, a més d’altres riscos ambientals, com els incendis forestals que deriven de la caiguda a la zona d’aus electrocutades”, i que davant "la falta de resposta" de la companyia, que s'ampliï l'àmbit i el temps d'investigació, com ara s'ha fet.

La Fiscalia de Barcelona va interposar una querella per la mort d’ocells protegits el maig de 2021 i es va centrar a la comarca d’Osona i en el període 2018-2020, i per això va recaure en un jutjat de Vic. Fins ara, sis directius d’Endesa han declarat com a investigats pel delicte contra els recursos naturals i el medi ambient, i el fiscal ha demanat ara que l’empresa comuniqui qui són els responsables a l’àrea de Barcelona per citar-los a declarar al jutjat.

Per la seva part, un portaveu d’Endesa ha afirmat a ElNacional.cat que les noves torres ja són adaptades per respectar l’avifauna i que de la resta és la Generalitat, amb els Agents Rurals, qui els indica les torres prioritàries a modificar, a través del conveni per protegir l’avifauna que van signar el  2020. Pel que fa a la causa penal, Endesa afirma: “Col·laborem i col·laborarem amb la justícia en tot allò que se'ns demani". A Tarragona, la Fiscalia també va presentar una querella contra Endesa per la mort d'aus electrocutades

Cigonyes, tot l'any

La mort de cigonyes per electrocució és constant cada estiu a tot Catalunya, des que fa uns anys cada cop un nombre més elevat d'aquestes aus protegides fan parada al nostre país en el seu procés migratori. En aquest sentit, la companyia indica que aquestes aus migratòries han trobat a la Plana de Lleida un hàbitat on instal·lar-se i viure-hi tot l’any, i per això s’ha adaptat i protegit la xarxa en aquesta zona. Es detalla que a la comarca del Segrià, Endesa ha adaptat des del 2017 més de 350 suports per fer-los més segurs per a protegir l’avifauna en general i les cigonyes en particular. Fins i tot, s’explica que l’últim dispositiu és un prototip únic a tot Catalunya, i s’ha col·locat a deu torres elèctriques de Torregrossa i Ivars d’Urgell, al Pla d’Urgell

Un ocell, en un suport protegit d'una torre elèctrica. / Foto: Endesa

 

Atestats dels Agents Rurals

Tot i els esforços que assegura que fa Endesa, el març passat, el fiscal Pelegrín va aportar al jutjat de Vic un llarg llistat d’aus mortes a l’àrea de Vic i de Barcelona el 2021 i 2022, documentades pels Agents Rurals, a través d’informes de zones perilloses i atestats d’aus mortes i electrocutades. En la querella, el fiscal ja va definir aquesta situació com “una autèntica plaga d’ocells protegits electrocutats a les seves torres a la demarcació de Barcelona”. I el desembre de 2021 la jutgessa que llavors dirigia el jutjat de Vic va requerir a Endesa a posar-hi mesures urgents.

Una cigonya, amb el seu niu, en una torre elèctrica, a Lleida. / Foto: Endesa

Per exemple, en l’escrit del fiscal presentat al jutjat es detalla que el 9 de novembre de 2022 es va produir l'electrocució de dues garsetes boueres i una cornella en les instal·lacions de l'empresa investigada situades a Vic, en el paratge de la depuradora d'aigües. S’hi precisa que en aquesta mateixa instal·lació s'havia produït l'11 de maig de 2021 la mort per electrocució d'altres dues garsetes, i que “malgrat la comunicació dels fets pels Agents Rurals, l'empresa investigada va contestar que la correcció per a evitar aquest risc no es trobava en la planificació de l'empresa”.

 Hi afegeix que els dies 6 i 14  de setembre de 2021, els agents van trobar 9 cigonyes electrocutades a Súria en el paratge de la Colònia Arquer, en tocar els cables descoberts de les torres de conducció elèctrica. De cigonyes mortes també es van trobar l'agost de 2021 al polígon Bufalvent, de Manresa, on l’estiu passat una au electrocutada va ser l’origen d’un incendi, i ara el jutjat oferirà accions als afectats. El cos d’Agents Rurals de la comarca de l’Anoia, va trobar el 24 d'agost de 2022 dues cigonyes electrocutades en tocar una torres desprotegida en el paratge Dusfort, al terme de Calonge de Segarra, on ja el 2020 va registrar una altra electrocució.

 I es reporten informes dels Agents Rurals del Baix Llobregat, que alerten de torres no protegides en zones on hi ha aus, així com a Badalona i a Barcelona. Per exemple, els agents rurals van trobar un falcó pelegrí el 30 de desembre de 2021 a la zona dels Ràfols de Sant Boi de Llobregat, que s'havia electrocutat amb una torre desprotegida, que està en aquesta zona de protecció d'ocells. Aquest ocell protegit presentava dues anelles en cada pota per a la recerca d'aquesta espècie, s'hi precisa.

Multada

Una de les discussions jurídiques és que per a les empreses elèctriques la llei no les obliga a modificar totes les torres, sinó les que estan en zones declarades de protecció natural. L’any 2021, però, el Tribunal Suprem va resoldre que les companyies elèctriques han de fer un manteniment de les seves instal·lacions que garanteixin la seguretat de les persones i també de l’avifauna. En aquesta resolució es desestimava el recurs contenciós administratiu interposat per l’Associació d’Empreses d’Energia Elèctrica (AELEC) contra el reial decret 542/2020, amb el qual es modifiquen i deroguen diferents disposicions en matèria de qualitat i seguretat industrial.

Aquesta sentència és constantment referida pel fiscal Pelegrín perquè s’exigeixi a Endesa que faci les correccions que se l’indiquen per tal de protegir l’avifauna del país. Precisament, la magistrada Margarita Cuscó, del jutjat Contenciós Administratiu 3 de Barcelona, també s’hi refereix en la resolució del juliol passat que confirma la sanció de  12.000 euros (a banda de la reparació del dany: 2000 euros) que el Departament d’Acció climàtica va imposar a Endesa “en quedar provada la mort d’una cigonya blanca, electrocutada a la carretera d’Alfés, a dos metres d’un suport d’alta tensió de la companyia”. Hi afegeix que “l’actora coneixia que la línia suposava un risc per a la fauna perquè estava inclosa dins d’una zona de protecció i perquè estava en la resolució que va determinar quines línies elèctriques eren perilloses”. L’arranjament fet després per la companyia tampoc l’eximeix de la sanció, precisa la jutgessa en la resolució.

La magistrada sosté que la infracció imputada és prevista en la llei 42/2007, del patrimoni natural i de la biodiversitat, i que té rang superior al reial decret 1432/2008 que al·lega l'empresa. També cita altres normes, en les quals precisen que “els operadors elèctrics tenen l’obligació de prevenir i evitar danys ambientals, d’electrocució d’aus i el seu incompliment dona lloc a l’aplicació del règim d’infraccions i sancions”. La magistrada conclou que no accepta el recurs d’Endesa contra la sanció perquè “l’empresa no va adoptar les mesures de prevenció, d’evitació i de reparació de danys mediambientals a què venia obligada per la Directiva 2009/147/CE, la Llei 42/2007, la Llei 24/2013, la Llei 21/1992 i la Llei 26/2007”.