Les associacions Francisco de Vitoria (AJFV), Jutgesses i Jutges per a la Democràcia (JpD) i Fòrum Judicial Independent han remès un escrit urgent a la Comissió Permanent del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) advertint que tancaran els òrgans judicials que estan oberts en compliment de serveis essencials si en el termini de 24 hores no se'ls ha dotat de "mitjans reals de protecció individual i col·lectiva bàsics" davant la pandèmia de coronavirus.
L'advertència va ser realitzada també per la seva portaveu a la Comissió Nacional de Seguretat i Salut de la carrera judicial que es va celebrar a última hora d'aquest dimarts, on els representants d'aquestes associacions —de la missiva s'exclou la majoritària Associació Professional de la Magistratura ( APM)—- van traslladar l'actual situació i van amenaçar amb acudir a l'autoritat sanitària i substituir els serveis mínims per teletreball en el cas que no s'atenguin les seves demandes.
Recorden que l'article 21.2 i 3 de la Llei de Prevenció de Riscos de Laborals reconeix el dret del treballador a interrompre l'activitat i abandonar el lloc de treball quan consideri que aquesta activitat comporta un risc greu i imminent per a la seva vida o salut.
Segons el document remès a la Comissió del CGPJ, al capdavant de la qual hi ha el president d'aquest òrgan, Carlos Lesmes, els requeriments de mitjans de protecció individuals i col·lectius realitzats tant per aquest òrgan com pels presidents dels diferents tribunals superiors de justícia "estan quedant en meres formalitats que no tenen efectivitat ".
Així, consideren que les situacions de risc de jutges que presten els serveis essencials fixats pel mateix Consell "persisteixen i s'agreugen a mesura que s'estén la població infectada", més en òrgans especialment exposats.
Per això, reclamen al CGPJ coherència entre els seves instruccions i les recomanacions, tant nacionals com internacionals, en matèria preventiva i de contenció del Covid-19.
Recorden que des de les primeres reclamacions, a l'inici d'aquesta crisi, poc s'ha avançat. Per això les tres associacions fan seu un escrit remès al Tribunal Superior de Justícia (TSJ) de Catalunya pel titular del Jutjat Social 20 de Barcelona, Jesús Gómez , sobre una situació de flagrant incompliment per part dels òrgans de govern de la carrera judicial de les seves obligacions en matèria de salut laboral.
Aquest jutjat posava de manifest la inexistència de qualsevol equip de protecció (guants, mascareta, gel desinfectant) per a la celebració d'actes de conciliació i judici oral en aquest òrgan. Es dóna la circumstància que dos únics magistrats estan assumint les actuacions processals indispensables en els 35 jutjats socials de Barcelona durant tota aquesta setmana.
Recorden que hi ha "risc cert" que els òrgans judicials i registres civils es converteixin en focus d'infecció per als ciutadans usuaris del servei públic de justícia, a la qual cosa s'uneix el fet que el CGPJ ha ordenat que no es tancarà cap òrgan judicial, sigui quina sigui la seva naturalesa, llevat de disposició de l'autoritat sanitària competent. "No seria més raonable proveir de manera efectiva de mitjans de protecció davant els riscos d'infecció que no pas que aquests esdevinguin i creïn focus que justifiquin els tancaments per l'autoritat sanitària?" diu el comunicat.
Coronavirus a Catalunya, Àvila i Segòvia
Mentre tant es van donant casos de contagi de Covid-19, com els que es van conèixer ahir en el Jutjat d'Instrucció núm. 4 de Lleida (jutge infectat) i al núm. 5 de Tortosa (funcionari infectat).
S'acaba de tenir notícia, a més, del tancament provisional per acord governatiu de la degana de les plantes on hi ha els jutjats penals de Barcelona (edifici P de la Ciutat de la Justícia) per dos casos de Covid-19, mentre es realitza neteja sanitària fins que es rebi la conformitat de les autoritats sanitàries. També es té notícia del tancament de dos jutjats a Àvila i Segòvia.
Per això, conclouen que com que persisteix la falta de mitjans, cal evitar els riscos de la feina presencial per poder prestar els serveis mínims i la tutela de drets als ciutadans sense riscos innecessaris cap a jutges, personal de Justícia i ciutadans en general, i proposar a la Comissió Nacional de Seguretat i Salut l'adopció de l'acord de paralització de l'activitat jurisdiccional.
Les queixes dels fiscals
D'altra banda, la portaveu de l'Associació de Fiscals, majoritària en aquest col·lectiu, ha respost en declaracions a Europa Press a la carta que va remetre aquest dimarts la fiscal general de l'Estat, Dolores Delgado, recordant el compromís de servei públic de tots ells per no deixar desprotegits els col·lectius més vulnerables durant l'estat d'alarma per la pandèmia de coronavirus. Els recordava també que davant l'escassetat de mitjans d'autoprotecció havien de recordar que la prioritat és el personal sanitari.