La portaveu de Jutgesses i Jutges per a la Democràcia a Catalunya, Maria del Prado Escoda Merino, ha defensat la postura del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) respecte al toc de queda. En una entrevista a RAC1, Prado ha assegurat que les mesures preses davant de la cinquena onada de la covid "han funcionat, però no es poden perpetuar". La portaveu ha remarcat que no es pot prologar "indefinidament" una mesura restringeix drets fonamentals.
"Els jutges no actuem com a epidemiòlegs. Ni ho som ni volem ser-ho. Els jutges hem d'intervenir quan hi ha restricció de drets fonamentals", ha dit Prado. La portaveu ha assegurat que entén que la gestió de la pandèmia és "difícil", però també ha assenyalat que la situació epidemiològica actual no és la de fa dos mesos.
"Nosaltres preponderem drets com si poséssim una balança. Però les nostres balances no són digitals, sinó a l'antiga. Fa dos mesos, la balança es va decantar per donar més preponderància a la salut davant de la llibertat de circulació i ara s'ha decantat per posar límit a la restricció del toc de queda", ha afirmat a RAC1.
Aprendre de l'experiència
En el context jurídic actual, Prado ha reconegut que: "Podem córrer el risc de començar a permetre i permetre i, quan te n'adones, et quedes sense drets. Els jutges tenim aquesta por". Per tal que això no succeeixi la portaveu s'ha mostrat a favor de la creació d'una norma estatal de la pandèmia, la qual podria suplir el buit jurídic sobre el qual s'actua ara mateix.
Prado considera que és un bon moment per començar a treballar en aquesta normativa, ja que no se sap si podríem tornar a trobar-nos en una situació similar. "No estaria malament que anéssim plantejant i elaborant una norma específica al respecte. No sabem el temps que durarà aquesta situació ni si es repetirà d'aquí a uns anys", ha afirmat.
Alternatives al toc de queda
Un cop el TSJC ha tornat a tombar la proposta del Govern de la Generalitat per tal d'implantar un toc de queda, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha apel·lat a la responsabilitat individual per tal de contenir el virus.
Argimon ha lamentat que la justícia no hagi aprovat el confinament nocturn, ja que creu que era necessari per raons estrictament sanitàries, justificades amb les dades epidemiològiques.
El conseller segueix assegurant que els comportaments a la nit són més irresponsables i que per això cal mantenir les restriccions. Per la seva banda, el TSJC ha utilitzat com a argument el fet que, si el Govern és capaç de controlar la interacció ciutadana durant el dia, també ho hauria de poder fer durant la nit.