Dividits. Les set associacions de jutges i fiscals no es posen d'acord en la resposta que han de donar al govern espanyol sobre la seva oferta de 46,7 milions d'euros per augmentar els seus salaris ni quan començar la seva vaga. L'únic que és segur és que aquesta no començarà, com estava previst, aquest dimarts. Així ho indiquen els progressistes Jutgesses i Jutges per a la Democràcia (JJpD) en un comunicat: "El procés finalitzaria el dia 18 de maig amb una nova reunió en què s'hauran de fixar les posicions definitives de les associacions", expliquen, segons detalla Efe. Encara que l'última oferta dels Ministeris d'Hisenda i Funció Pública i de Justícia ja era en teoria també definitiva, les associacions han atès la petició del secretari d'Estat de Justícia, Tontxu Rodríguez, de desconvocar la vaga a partir d'aquest dimarts com a condició 'sine qua non' per rebre una "nova oferta". La conservadora Associació Professional de la Magistratura (AP) va ser l'última que, dijous passat, va acceptar de suspendre l'aturada indefinida, com els va sol·licitar el govern espanyol. Paral·lelament, segueix la protesta de funcionaris de l'Administració de Justícia.

A més d'un paquet de 46,7 milions d'euros destinats a augmentar les retribucions de jutges i fiscals, l'última proposta del govern espanyol inclou millores laborals, de conciliació, i preveu un calendari de treball tècnic de cara a la pròxima taula de retribucions, que per llei s'ha de reunir cada cinc anys. Encara que totes coincideixen en el seu "diagnòstic" sobre la situació de l'administració de Justícia i, en concret, de les carreres judicial i fiscal, les associacions es mostren dividides respecte a la pressió que han d'exercir sobre el Govern i als mínims per firmar l'acord.

Ajornar la vaga al 22 de maig

Ja sigui per "ampliar el marge de negociació" o "com a signe de bona voluntat", totes les associacions convocants de la vaga indefinida han decidit ajornar l'aturada o deixar-la en suspens per afrontar la que es presenta com l'última setmana de les negociacions, en la qual totes les parts han de deixar clares les seves "posicions definitives".

Per afavorir un "marge més gran de negociació" i a petició del govern espanyol en la seva última trobada dimecres passat, quatre de les cinc associacions convocants de la vaga indefinida a partir d'aquest dimarts, 16 de maig, van decidir posposar-la a dilluns que ve, dia 22. Aquestes són l'Associació de Fiscals (AF) —majoritària en aquest cos—, l'Associació Professional i Independent de Fiscals (APIF), l'Associació Judicial Francisco de Vitòria (AJFV) i el Fòrum Judicial Independent (FJI).

Divisió de criteris

Segons l'Associació Professional de la Magistratura (APM), els 46,7 milions oferts pel govern espanyol, que suposarien una pujada d'uns 450 euros bruts mensuals de mitjana per funcionari, són "insuficients i inassumibles", ja que no permeten "recuperar si més no la meitat del poder adquisitiu perdut des de l'any 2003 i la retallada salarial superior al 10 %" que van experimentar el 2010.

No obstant això, després de l'anunci de l'ajornament de la vaga per part de la resta d'associacions convocants, la directiva de l'APM, la majoritària entre els jutges i la més conservadora, es va decantar per deixar en suspens l'aturada indefinida "com a gest de bona voluntat" i "en espera dels avenços que es produeixin a la taula de retribucions".

Des del principi, les progressistes JJpD i la Unió Progressista de Fiscals (UPF) han estat les úniques en oposar-se a la vaga indefinida, que arribaria en plena campanya de les eleccions locals i autonòmiques i que suposaria una "crisi encara més greu a l'administració de Justícia". Per evitar-la, advoquen per acceptar la proposta que hi ha sobre la taula, que consideren "seriosa" i "responsable", encara que celebrarien qualsevol millora en ella.

 

A la foto principal, una protesta recent de funcionaris de Justícia a Barcelona. / Foto: ACN