La titular del jutjat d'instrucció 2 d'Esplugues de Llobregat ha decretat l'arxivament de la segona investigació per frau fiscal a Shakira, segons ha comunicat aquest dijous el TSJC. L'arxivament és obligat perquè s'han retirat totes les acusacions, i a més, la jutgessa ha afirmat que en aquest cas, de l'exercici fiscal de 2018, "no hi ha cap indici que demostri que la cantant de forma conscient i voluntària volgués defraudar a Hisenda". En concret, la Fiscalia, l'Advocacia de l'Estat i la Generalitat, que l'acusaven de defraudar a Hisenda 6,6 milions d'euros per dos delictes contra la Hisenda Pública per l'IRPF i l'impost de patrimoni de l'exercici 2018, han retirat ara l'acusació. La defensa de Shakira ha afirmat que "així s'acaba la campanya de desprestigi per part d'Hisenda" a la cantant colombiana.

La Fiscalia ja va anunciar aquest dimecres que retirava l'acusació en considerar que no hi havia suficients proves de delicte, tot i que afegia que es manté l'obligació tributària i que Hisenda pot reclamar aquests diners a Shakira per la via del contenciós administratiu. La cantant va dipositar els 6,6 milions en el compte del jutjat, dies després del judici a l'Audiència de Barcelona, on va acceptar haver defraudat a Hisenda 14,5 milions d'euros, simulant no residir a Espanya del 2012 al 2014 i pagar una multa milionària per evitar la presó.

 

Reaccions

En un comunicat, Pau Molins, advocat defensor de Shakira, ha declarat: “L'arxiu judicial, que havia estat sol·licitat per la defensa fa més de tres mesos, demostra que mai va haver-hi comportament defraudatori per part de la cantant", tot i que ha afegit: "La nostra clienta està totalment satisfeta que per fi es reconegui que no va cometre cap frau penal, però la seva lluita contra l'Agència Tributària espanyola no acaba aquí.”.  Per part seva, l'advocada codefensora de Shakira, Míriam Company, ha afirmat: “No tenia lògica continuar amb aquesta investigació penal en la qual l'absència de dolo era més que evident i que se sostenia en complicades teories i conceptes tècnics de difícil comprensió, fins i tot per a fiscalistes experts.”

El litigi del 2011, pendent

Finalment, el fiscalista de Shakira, José Luis Prada, ha assegurat: “És especialment inconcebible la causa administrativa que Hisenda manté oberta contra Shakira per l'exercici 2011, actualment pendent de resolució per l'Audiència Nacional, ja que es tracta d'un any en què era impossible que la cantant fos resident fiscal al nostre país." Hi precisa que aquell any Shakira es trobava de gira per tot el món, arribant a fer 120 concerts en 37 països, i va passar, com a màxim, 70 dies a l'estat espanyol. "És a dir, —indica— ni la meitat del mínim requerit per a ser resident fiscal a Espanya”.  

El fiscalista sosté que aquesta causa administrativa per l'exercici 2011 mostra, a més, "la conducta plena d'anomalies per part d'Hisenda, que va obligar la cantant a abonar fins a 30 milions d'euros que li ha retingut tots aquests anys —des de 2018 fins avui—, a més d'haver de garantir altres 35 milions d'euros de sancions desorbitades, sense esperar si més no al fet que un tribunal es pronunciï sobre la seva conformitat a dret". Hi conclou que "Hisenda està multant Shakira per uns presumptes beneficis que sap que no es van produir, perquè no s'està admetent la deducció de despeses efectivament produïdes".