María Tardón, jutgessa de l'Audiència Nacional, té previst comunicar aquest dilluns a l'advocat Gonzalo Boye el seu processament juntament amb unes altres 45 persones, entre elles el narcotraficant gallec José Ramón Prado Bugallo, més conegut com a Sito Miñanco, que introduïa droga des d'Amèrica del Sud, segons Europa Press. En el cas de Boye, defensa del president Carles Puigdemont o del cantant Valtònyc, la jutgessa l'acusa d'haver participat suposadament en aquest entramat criminal per blanquejar diners del narcotràfic.
Boye ha negat reiteradament aquesta acusació i la considera una imputació basada en la guerra bruta policial, aprofitant les declaracions a la policia d'un suposat confident al qual després van posar en llibertat.
Les indagacions d'aquest cas es van iniciar el febrer del 2016, quan Sito Miñanco estava complint una condemna de 16 anys al centre penitenciari d'Algesires per un delicte contra la salut pública, però gaudia del tercer grau, que el deixava sortir de la presó. La instrucció, finalment, es va acabar el desembre passat.
Diferents delictes
La titular del jutjat central d'instrucció número 3 imputa als investigats diferents delictes com, per exemple, contra la salut pública sobre substàncies que causen dany greu, amb l'agreujant de notòria importància, comès al si d'organització criminal i d'extrema gravetat; blanqueig de capitals; delicte continuat de falsificació de document oficial o tinença il·lícita d'armes.
Prado Bugallo, amb un marcat caràcter personalista, dirigia aquest entramat criminal amb col·laboradors de la seva màxima confiança com Enrique García Arango i Juan Antonio Fernández Fernández, també condemnats per narcotràfic. L'activitat de Miñanco continuava sent la introducció i distribució de substància estupefaent a Espanya, ja que mantenia els seus contactes en organitzacions subministradores de la droga a Amèrica del Sud.
Per a això tenia a la seva disposició "un ben nodrit grup d'individus, que, en molts casos, ja havien acumulat una apreciable experiència criminal en el negoci del narcotràfic, i que estaven disposats a participar en aquestes operacions, executant de forma gairebé reverencial qualsevol activitat", afirma la magistrada a la interlocutòria, segons Europa Press.
Operació Thoran
En el marc d'aquesta investigació, tal com detalla la interlocutòria, es va intervenir el vaixell Thoran el 2017 mentre transportava 3,3 tones de cocaïna, així com la localització el novembre d'aquell any d'un contenidor amb 615 quilograms de cocaïna als Països Baixos.
La jutgessa barreja en aquest sumari els advocats Gonzalo Boye, Jesús Morán Castro i Alejandro Guerra Medina, amb la participació determinant de Lara Bolarín, i sosté que van ser informats pel grup de narcotraficants de l'existència de determinades lletres canviàries i el caràcter fictici d'una operació comercial.
La magistrada acusa els lletrats de "dissenyar i confeccionar els documents per tal de simular que un altre dels processats havia venut les esmentades lletres de canvi dies abans de l'aprehensió i les van presentar a l'expedient sancionador, tot i saber que eren falses i que les operacions de compravenda eren fictícies, per tal de recuperar els diners intervinguts i ocultar que procedien del narcotràfic en última instància".