La jutgessa de la DANA ha rebutjat la sol·licitud de l'acusació popular presentada per l'associació Liberum perquè es preguntés al govern espanyol si es va convocar el Consell de Seguretat Nacional el passat 29 d'octubre. La titular del Jutjat número 3 de Catarroja creu que “no hi ha cap relació causal” entre aquest fet i les víctimes mortals que van deixar els aiguats. La instructora reitera que l'objecte d'aquest procediment és “l'anàlisi de la mort de 227 persones”. A més a més, afegeix que el desplaçament de responsabilitat al govern espanyol per la no declaració d'emergència nacional “és un reconeixement explícit de la manifesta passivitat” de la Generalitat de València.
Competència de la Generalitat Valenciana
La instructora ha justificat la decisió de no investigar el govern espanyol, perquè creu que la convocatòria del Consell de Seguretat Nacional “queda extramurs completament del procediment penal” en curs i que “no hi ha una relació causal amb alguna de les morts i les lesions” produïdes el dia dels aiguats al País Valencià. En la seva resolució, que no és ferma i pot ser recorreguda, matisa que el seu jutjat “manca de competència” per analitzar si el president del govern espanyol va convocar el Consell de Seguretat Nacional. Pel que fa a la normativa aplicable en aquests casos, es remet a l'Estatut d'autonomia valencià, que estableix com a competència exclusiva de la Generalitat Valenciana la protecció civil.
En aquest mateix sentit, assenyala que el Consell és l'òrgan superior de direcció i coordinació de la protecció civil al País Valencià en l'àmbit de les seves competències de protecció civil i gestió d'emergències, i que és a la conselleria competent en matèria de protecció civil a qui li correspon exercir el comandament únic de l'emergència.
“Manifesta passivitat” de la Generalitat
Fent referència a la manca d'experiència i manca de coneixement de la situació, la jutgessa assevera que “la incapacitat en la presa de decisions no pot suposar la cerca reiterada d'una normativa alternativa a la realment aplicable”. “Aquesta actuació és absolutament contrària a qualsevol mena de garantia processal i a les regles de la bona fe que han de regir l'actuació de les parts en el procés penal”, exposa.
El que considera un “desplaçament de responsabilitat al govern espanyol per la no declaració d'emergència nacional” diu que “no és sinó un reconeixement explícit de la manifesta passivitat de l'Administració autonòmica”, i afegeix que és aquesta Administració “la que no va saber alertar, ni en temps ni encertadament, la població, amb el resultat mortal conegut”.